Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Jó hangulatban

Ismét 9 ezer pont fölött zárt a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde indexe. Az emelkedő trend kialakulását a nemzetközi tőzsdei folyamatok és a magyar makrogazdasági adatok is segítették.

Óvatosan 9018 pontig tornázta fel magát a BUX a múlt hét csütörtökén. A 200 pontos emelkedés vélhetően az előző napon nyilvánosságra hozott, 7 százalékhoz közelítő magyar GDP-növekedési adatnak volt köszönhető. Az index egész heti 520 pontos, azaz közel 7 százalékos növekedésének nagyobb részére azonban csak a pénteki kereskedés utolsó néhány órájában került sor: két óra leforgása alatt 3,64 százalékkal erősödött a BUX, méghozzá jelentős, 22 milliárd forintot meghaladó forgalom mellett.

A nemzetközi tőzsdék hangulata azért változott kedvezően pénteken, mert kiderült, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra emelkedett, ami a gazdasági növekedés lassulására utal. Az utolsó negyedévben produkált, 6 százalékot meghaladó amerikai gazdasági növekedés után az infláció felpörgésének veszélye fenyegetett. Éppen ezt a rizikót és a túlfűtöttség felé tartó gazdasági növekedést igyekszik Alan Greenspan Fed-elnök immár sorozatos kamatemelésekkel ellensúlyozni. A magasabb munkanélküliségi ráta ez esetben jótékonyan fékezi a gazdaságot, így a befektetők abban bíznak, hogy a Fed soron következő ülésén már nem lesz szükség a vállalati gazdálkodást és a részvénybefektetéseket egyaránt hátrányosan érintő drasztikus kamatszigorításra. A kedvező hír hatására néhány nap alatt közel 20 százalékot emelkedett a technológiai részvényeket jegyző Nasdaq indexe is, ami világszerte ismételten lökést adott a telekommunikációs és számítástechnikai részvények keresletének.

Hétfőn egy újabb kedvező magyar makrogazdasági adat látott napvilágot, a folyó fizetési mérleg első négyhavi hiánya 358 millió euró volt, a tavalyi megfelelő időszakban regisztrált deficitnek alig több mint a fele. Ugyanakkor az áprilisi folyómérleg 20 millió eurós többlettel zárt.

Az elmúlt héten 10 százalékot meghaladó mértékben erősödött a Fotex, a Prímagáz, a Pannonplast, a Matáv és a Zalakerámia, miközben gyengült az IEB, a NABI és a Rába. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik