Gazdaság

ÚJ OROSZ KORMÁNYFŐ – Befutott

A törvényhozók többsége nem allergiás Mihail Kaszjanovra – e szavakkal kommentálta a duma elnöke, Gennagyij Szeleznyov a frissen beiktatott államfő, Vlagyimir Putyin által kormányfőnek jelölt eddigi első miniszterelnök-helyettes személyét. A moszkvai honatyákhoz hasonlóan a Nyugat is jó választásnak tartja a 42 éves Kaszjanovot. Jól ismeri, hiszen az új kormányfő az elmúlt években még pénzügyminiszterként mind az Oroszország magánhitelezőit tömörítő Londoni Klubnál, mind a kölcsönnyújtó államokat összefogó Párizsi Klubnál gyakori vendég volt. Ráadásul – szól az értékelés – a külső államadósság átütemezéséről folytatott tárgyalásokon az angolul folyékonyan beszélő Kaszjanov rendkívül céltudatos és felkészült “ellenfélnek” bizonyult. Neki köszönhetően Moszkvának az elmúlt három évben kétszer is – másodjára ez év februárjában, egy hónappal az elnökválasztás előtt – sikerült átstrukturáltatnia az adósságállományt.

Mindezek ellenére az új kormányfő várható politikája hasonlóan nagy talány, mint magáé Putyiné. Utóbbi rendre azt hangoztatja, hogy államfői céljai között az első helyen szerepel a gazdaság rendbe tétele, Kaszjanov pedig ügyvezető miniszterelnökként már januárban Davosban arról beszélt, hogy stábjával egy rendkívül ambíciózus gazdasági reformprogramon dolgoznak – ennek azonban kifelé egyelőre semmi jele.

Mihail Kaszjanov végzettsége szerint építőipari mérnök, aki az egyetemi évek után a Szovjetunió rossz emlékű állami tervhivatalánál dolgozott egészen 1995-ig, amikor is Borisz Jelcin a Goszplan külső államadóssággal foglalkozó vezető közgazdászát a pénzügyminiszter-helyettesi székbe emelte. Tavaly májusban pedig még egy fokkal feljebb lépett: Jelcin pénzügyminiszterré nevezte ki.

Az új orosz kormányfő indulását feltétlenül megkönnyíti, hogy a gazdaság az elmúlt hónapokban látványosan magára talált. Hála az olajárak ugrásszerű világpiaci emelkedésének és a rubel tavalyi leértékelésének, jelentősen bővült az ipari termelés, mérséklődött az infláció, s visszatérőben a külföldi tőke bizalma is. Csakhogy mindez csupán rövid távon jelent gyógyírt a bajokra. A tőkekiáramlás, a katasztrofálisan működő bank- és pénzügyi szektor, az idejétmúlt adórendszer, a gazdasági jogbiztonság megteremtése – mind-mind sürgős döntést igényel.

Habár az új miniszterelnök nem tartozik Putyin legszűkebb köréhez, az államfő szempontjából mégis remek választás. Nem csupán azért, mert Kaszjanov gazdasági szakértelme pótolja az ő hiányosságait ezen a téren, hanem azért is, mert közismerten lojális figura, aki kiváló végrehajtó, de ő maga nem vállalkozik stratégiai döntésekre. Így az adminisztráció vezetése vele vélhetően biztos kezekben lesz, miközben a politikai irányítás a Kremlben marad.

Kaszjanov megítélésénél egyetlen komoly negatívum merült fel: állítólagos szoros kapcsolata az oligarchák két vezéralakjával, Borisz Berezovszkijjal és Roman Abramoviccsal. Kampányában Putyin váltig azt ígérte, hogy felszámolja azoligarchák hatalmát (Figyelő, 2000/13. szám), múlt decemberi ügyvezető elnökké válása – és Kaszjanov egyidejű ügyvezető kormányfővé avanzsálása – óta azonban ennek vajmi kevés jelét látni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik