Gazdaság

AZ ECOSTAT A TECHNOLÓGIAI SZÍNVONALRÓL – Pénzügyes élmezőny

Technológiai szempontból a cégek 13 százaléka magas, kétharmaduk közepes, egyötödük pedig alacsony színvonalon felszereltnek nevezhető - derül ki egy Ecostat-kutatásból.

Egyharmados arányt tett ki 1998-ban az Ecostat kutatói által vizsgált vállalkozások összes beszerzésén belül a magas, és 27 százalékot az alacsony technológiai színvonalú termékek, anyagok értéke. A cégek 69 százaléka vásárolt fejlett technológiájú eszközöket. Az ilyen beszerzések aránya 32 százalékuknál meghatározó (kétharmadot meghaladó mértékű), míg 40 százalékuk döntően közepes, 28 százalékuk pedig alacsony színvonalú technológiára tett szert.

E téren elsősorban az igények, a stratégiai elképzelések és az ágazati hovatartozás a meghatározóak. Az ipar, valamint a szállítás és hírközlés cégei között a döntően magas technológia színvonalú beszerzéseket eszközlők aránya 30-31 százalékos, míg a pénzügyi és gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozók között 59 százalékos. Az iparvállalatok közül egyértelműen az innovatív gépipar cégei jártak az élen.

A beszerzések 60 százaléka anyagokat érintett, 25 százalékot képviseltek a gépek, illetve egyéb berendezések (a többi féltermék, intermedier és részegység). A gépek technológiai színvonala az átlagosnál nagyobb és tőkeerősebb cégeknél a magasabb, illetve ott, ahol meghatározó a külföldi tulajdon. Az utóbbi csoportnál a beszerzések és a birtokolt eszközök importtartalma is átlag feletti.

A tárgyi eszközök átlagos értéke a szállítási cégeknél a legnagyobb; a második e tekintetben a vegyipar. A skála másik végén a könnyűipari vállalkozások és a számítástechnikai szolgáltatók helyezkednek el. Az érték szerinti összetétel vizsgálata alapján a magas technológiai színvonalú gépek, berendezések, termelési eljárások a teljes eszközállomány 28-30 százalékát tették ki 1998-ban. A közepes színvonalú technológia 55-57, az alacsony 15 százalékot ért el.

Az iparvállalatok közt, valamint a szállítás és hírközlés ágazatban 10-12 százalékos volt azon cégek aránya, amelyek eszközállományában meghatározó a fejlett technológia; a pénzügy és egyéb gazdasági szolgáltatás területén ez 37 százalék.

A vállalkozások mérete alapján minimálisak a különbségek. A kisebb cégek között némileg magasabb, 23 százalékos a döntően elavult technológiát birtoklók aránya, ez a nagyvállalatok esetében 16 százalék.

Ami a tulajdonviszonyokat illeti, a meghatározóan alacsony színvonalú technológiával rendelkezők a kisebb-nagyobb mértékben állami és az alapvetően hazai magántulajdonú vagy a tulajdonos nemzetisége szerint vegyes vállalkozások esetében 21-22 százalékot tesznek ki, míg a nagyrészt külföldi kézben lévőknél mindössze 15 százalékot. A döntően fejlett technológiát birtoklók aránya a vegyes nemzetiségű magáncégek esetében kiemelkedően magas (18 százalék), szemben a többi csoporttal, amelyeknél ez az arány 10-13 százalék. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik