Gazdaság

Könnyebb az első helyet

megszerezni, mint azt hosszú ideig megtartani. A “sportigazság”, úgy tűnik, nem mindenhol érvényes, hiszen a lassacskán már a magyar bankrendszer állócsillagának számító OTP honi első helyét továbbra sem veszélyezteti semmi. A legnagyobb hazai kereskedelmi bank a vetélytársak rohamai ellenére stabilan tartja piaci részesedését, s irigylésre méltó az eredménynövekedési dinamikája is.

A jó szereplést azonban immár tartósan beárnyékolja a Hajdú-BÉT-ügy. A válságból eddig nemigen tudott kilábalni a baromfiipari cég, s ezt az OTP-nek egyre több pénze bánja. A pénzintézet azonban továbbra is kitart a Hajdú-BÉT mellett, ellentétben az Magyar Külkereskedelmi Bankkal, amely a közelmúltban teljesen kiszállt ebből az “üzletből”: a Hajdú-BÉT alaptőkéjének 20 százalékára rugó részvénycsomagját jelképes összegért, 1 százalékos árfolyamon eladta az OTP-nek, hiteleit pedig 20 százalékos árfolyamon vette meg tőle maga az adós baromfiipari cég (amit az utóbbi egyes ingatlanjainak az OTP részére történő eladásával finanszírozott). Az OTP “kitettsége” a Hajdú-BÉT felé immár közel 16 milliárd forintra rúg, s ebből mintegy 10 milliárd forintnyi összeget fedezett céltartalékkal. E “baleset” nélkül egyébként a tavalyi 30 százalékos eredménynövekedési dinamika is sokkal magasabb lehetett volna.

A részvényeseknek e szépséghiba mellett egyre inkább hiányérzetük is van, hiszen mind többen gondolják úgy: bőven itt lenne az ideje annak, hogy a magyar piac vezetője az akvizíciók terén is aktivizálja magát. A honi bankpiac minden szakértő szerint túlságosan sok szereplős, s éppen ez az oka annak, hogy a legtöbb pénzintézet csapnivalóan teljesített az elmúlt években. Ennek ellenére nemigen dobja be senki a törülközőt. Azt pedig nem lehet tudni: az akvizíciós szándék publikálása mellett valójában mennyire akar vásárolni az OTP, persze úgy, hogy azért ne “vásároljon be”.

A hazai mércével óriásnak számító bank az elmúlt időszak hagyományaihoz hűen várhatóan továbbra is hozza a terveket, különösebb megingások nélkül emelve a nyereségét. Ez a részvényesek mellett a menedzsmentnek is elemi érdeke, s a közgyűlés után még inkább az. Elfogadták ugyanis azt az új vezetői részvényopciós programot, amelyben a járandóság ezen eleme akkor hívható le, ha a bank az infláció 1,3-szeresével, vagy annál 5 százalékponttal dinamikusabban növeli évről évre profitját. A bank 71 felső vezetője a legkedvezőbb esetben évente maximálisan 219 ezer részvényt vásárolhat a piaci ár feléért, ami egyébként a mostani árfolyammal számolva akár 1,3 milliárd forintjába is kerülhet a pénzintézetnek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik