Gazdaság

DIZÁJN KÖZPONT – Romház fényes utóélete

Kétemeletes, klasszicista lakóház rogyadozik a Király utca terézvárosi oldalán, a 26-os szám alatt. Hild József emelte jó százötven évvel ezelőtt, tágas pincével: ott híresült el a Király Borozó. A jobb sorsra érdemes műemlékház élete nemrég váratlan fordulatot vett. A két házzal odább működő V.A.M. Design – az ország alighanem legtekintélyesebb dizájn vállalkozása – megvette az önkormányzattól, mert nagyszabású terveit benne látja megvalósíthatónak. Vincze Miklós belsőépítész, a cég alapító igazgatója ismertette meg velünk az izgalmas ideát.

A most oly szomorú képet mutató ház, megőrizve értékeit, teljesen újjáéled, miközben egyedülálló kulturális központnak ad helyet. Itt nyílik majd meg, a V.A.M. Design értékes gyűjteményére alapozva, a Design Múzeum. Továbbá oktatási és továbbképző központ – Design Akadémia – létesül, a szakmai alkotók, gyártók és kereskedők számára.

A bemutató termek sorában a legnevesebb dizájn világcégek tárják a közönség elé munkáikat. Közülük is kiemelkedik majd a Hülsta, a Rolf Benz és az Artemide bútor, lámpa és egyéb reprezentációja. Óriási tér, összesen 13 ezer négyzetméter beépítéséről van szó, a költségek körülbelül 2 milliárd forintra rúgnak. “A legfontosabb az egészben – hangsúlyozza Vincze Miklós -, hogy miután nem elég kereskedni, hanem közvetíteni, fejleszteni és ösztönözni is kell, mindennek megvalósulásával, a dizájn elfoglalja méltó helyét nálunk (is).” Ám ez az “is” valóban kérdéses – így a végszó -, mert ilyen sokoldalú dizájn-intézmény, mint ez, alighanem még egy sem létesült Európában.

Tegyük hozzá: Hild, a reformkori Pest legnépszerűbb építőmestere, ez esetben olyan házat emelt, amelynek utóélete az eredetinél is jóval fényesebbnek mutatkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik