Gazdaság

AZ STS ÜGYVEZETŐJE – A siker csak pillanatnyi állapot

Úgy érzi, jogásznak született, végzettsége szerint mégis közgazdász, munkája és hobbija pedig az emberek közti kommunikáció. Hegedűs Éva, a világ egyik legnagyobb nemzetközi nyelviskolájának magyarországi ügyvezetője arra büszke: szakmai eredményeit úgy érte el, hogy közben aktív feleség és családanya.

Hosszas vívódás után – az anya erőteljes fellépésének köszönhetően – döntött úgy a Kovács család, hogy középiskolás Vanessa lányukat Chicagóba küldik nyelvet tanulni, mégpedig egy teljes iskolai tanévre. Felkeresték az egyik legnagyobb hálózattal rendelkező nyelvoktatási utaztatással foglalkozó céget, ahol meglepődve tapasztalták, hogy az ügyvezető – a lánnyal történt személyes találkozást követően – inkább lebeszéli a szülőket az ötletről.

“Nem az a lényeg, hogy mindenáron kiküldjük a gyerekeket nyelvet tanulni, hanem az, hogy jól érezzék magukat és készségszintre fejlesszék a nyelvtudásukat” – mondja Hegedűs Éva, a Student Travel School (STS) ügyvezető igazgatója.”

REÁLISAN. A jó ítélőkészséget egyébként egyetemi oktatói múltjából hozta, hiszen a közgazdasági diploma megszerzését követően a Budapesti Műszaki Egyetem gépész karán oktatott politikai gazdaságtant csaknem tíz évig. Hogy miért éppen ott? Mert a Közgáz előtt ugyanitt volt hallgató, igaz csak két féléven keresztül. Aztán tanáraival közösen úgy látták, “a magyar gazdaság jobban jár”, ha nem gépészként kamatoztatja tehetségét. Úgy érzi, jogásznak született, csakhogy praktikus gondolkodású, a dolgokat reálisan kezelő emberként már a középiskolában felmérte, hogy matematika és fizika tudása alapján különösebb erőfeszítések nélkül is megfelel a Műegyetemre, míg a jogi karra a történelemkönyvek lábjegyzeteivel is meg kellett volna ismerkednie. Ehhez azonban sem kedve, sem ideje nem volt, lévén négyszeres országos bajnok evezésben – azaz a sport akkor az idejének jelentős részét kitöltötte.

Az egyetem védőbúrája alól kikerülve egy német társaság magyarországi ügyvezetőjeként dolgozott, egészen addig, amíg egy barátja fel nem hívta a figyelmét az STS-re, amely akkoriban alapított céget Budapesten. Kezdetben tanácsadóként alkalmazták, de hamarosan bebizonyította a világszervezet svéd tulajdonosainak, hogy ő a megfelelő ember a cég vezetésére. Az anyavállalat több mint negyven éve foglalkozik diákok és felnőttek nyelvtanulási célú utaztatásával, a világ 17 országában működik leánycége; a magyar, a cseh és a lengyel irodát hat éve alapították. A nemzetközi hálózat méreteire jellemző, hogy évente 25 ezer gyermek és felnőtt nyelvtanulását szervezi meg, éves árbevétele pedig meghaladja a 20 milliárd forintot. Magyarországon az STS hat év alatt 2500 diák utazását bonyolította le, s ezzel évi 250 millió forintos árbevételt ér el. Új profilja a felnőttek nyelvi képzése.

Az STS a világ számos országában nonprofit befogadó-szervezetekkel – általában alapítványokkal – működik együtt. A cég a diákoktól befolyt pénzből finanszírozza ezek működését, amelyek megkeresik a gyerekeknek az iskolát és a befogadó családokat, valamint folyamatosan kapcsolatot tartanak velük és részt vesznek mindennapi problémáik intézésében. “Ez a munka napi huszonnégy órás készenlétet kíván, nekem folyamatosan be van kapcsolva a telefonom, hogy ha bármelyik gyerekkel probléma van, engem mindig el lehessen érni.” És rendszerint meg is keresik.

LEHETŐSÉGEK ÉS KONFLIKTUSOK. “Nagyon nehéz döntést hoznak a szülők, amikor úgy határoznak, hogy a legérzékenyebb korban lévő gyermeküket külföldre, akár egy másik kontinensre küldik nyelvet tanulni, különösen, ha egy teljes tanévről van szó” – ismeri el Hegedűs Éva. Éppen ezért munkája leglényegesebb részének azt tartja, hogy megvilágítsa a lehetőségeket, felhívja a figyelmet az esetleges konfliktusokra, segítsen megítélni, hogy a gyerek képes lesz-e saját javára fordítani ezt a – szülőktől nagy anyagi és érzelmi áldozatot követelő – lehetőséget. Ha ennek előnyeit kell szembeállítani azzal, hogy a gyerek egy évre kikerül a szülők látóköréből, igen nehéz dolga van az embernek. Sokat nyom a latban, hogy egy addig átlagos nyelvtudású gyerek egy külföldön töltött tanulmányi év után anyanyelvi szintig is eljuthat. Hegedűs Éva szerint az is fontos, hogy aki egy évig egy számára idegen környezetben él, az nagyon jó iskolát kap alkalmazkodásból, érdekérvényesítésből, önállóságból, a másság felismeréséből és elfogadásából. Ezek az egyéves nyelvi kurzusok – egy átlagos magyar havi fizetéshez viszonyítva – igen drágák, mégis általában nem az anyagi szempontok szoktak dönteni. Ha ugyanis a szülő eléggé jómódú, akkor rendszerint úgyis elkölt ennyit a gyerekre. Ha pedig ez igaz, akkor – az igazgató asszony szerint – a gyerek többet profitál egy ilyen nyelvképzésből, mint például egy hasonló árfekvésű kis autóból. Ezzel a tudásába fektetett tőkével ugyanis a szülő annak a lehetőségét teremti meg, hogy a gyerek egyszer képes legyen saját magának megvenni azt az autót.

Hegedűs Éva mellesleg maximálisan autópárti, hiszen tűzpiros Mazda MX3-asával kétszer is indult a Magyar Borok Útja Rallyn, ahol mind a kétszer megnyerte a női kategória ügyességi versenyét. Egyébként céges kocsiról van szó, ugyanis amikor elvállalta az STS ügyvezető igazgatói posztját, egyetlen kikötése az volt, hogy a svéd tulajdonos engedélyezzen neki továbbra is sportautót.

Amúgy realistának érzi magát, csak olyan vágyai vannak, amelyeket ő maga meg tud valósítani. A szakmájában elért eredményeit nem tekinti sikernek, hiszen úgy véli: ahhoz, hogy egy nő sikeresnek mondhassa magát, egyszerre kell rendben lennie a munkájának, a gyerekeinek és a párkapcsolatának. Ilyesmi pedig csak nagyon ritkán fordul elő, éppen ezért a sikert csak pillanatokig érzi magáénak. Arra azért büszke, hogy szakmai eredményeit, elismertségét úgy érte el, hogy közben aktív feleség és családanya. Úgy látja ugyanis, hogy a csúcspozíciókat betöltő nők többsége ezt a luxust nem engedheti meg magának.

HEGEDŰS ÉVA 39 éves, közgazdasági diplomáját 1984-ben szerezte Budapesten. Az alakuló tőzsdéről szóló doktori disszertációját 1990-ben védte meg a közgazdasági egyetem pénzügy szakán. A Műegyetemen 1984 és 1992 között adjunktusként dolgozott.

Az egyetemi katedrát 1992-ben ügyvezetői állással cserélte fel egy német érdekeltségű cégnél. Az STS magyarországi leányvállalatát 1994 óta vezeti.

Férjezett, két gyermeke van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik