Gazdaság

POTYAENERGIA – Öreg bánya nem vén bánya

Sok gondot okozhatnak a kimerült szénbányák: egyes helyeken besüppedhetnek, beszakadhatnak, másutt pedig időnként a metán, a nitrogén és a szén-dioxid akár több ezer köbméternyi keveréke is a felszínre törhet a műveléssel felhagyott aknákból. Németországban a környezeti, biztonsági és energetikai kutatásokat végző Fraunhofer Intézet szakemberei megpróbálják hasznossá tenni ezt a természetes energiaforrást: kiszivattyúzzák a gázt a régi tárnákból és fűtésre, vagy hőerőműként villamosenergia-termelésre fogják be. A módszert máris sikerrel alkalmazzák a Herne és Lünen nevű városkákban, ahol két kísérleti erőmű működik.

A Ruhr-vidék használaton kívüli bányáiból becslések szerint évente 120 millió köbméter metángázt lehetne kitermelni, ez a mennyiség pedig körülbelül 65 ezer háztartás villamosenergia-ellátására elegendő. Igaz, az így nyerhető, összesen 50 megawatt körüli teljesítmény csak töredéke annak, amennyire a térségben szükség van (a többit a hálózat szolgáltatja). Ne feledjük azonban, hogy az egyébként felhasználatlan és veszélyes bányagáz ily módon a környezetet nem terhelő, “tiszta” energiaforrássá alakul át.

A már üzemelő két kísérleti erőmű egyelőre még csak 500, illetve 370 kilowatt teljesítményű, rövidesen azonban tovább bővítik azokat. Kimerült, felhagyott bányák pedig nemcsak Németországban akadnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik