Gazdaság

A BRITEK ENGEDIK – Zöld út a géntechnológiának

Régóta halogatott döntést hozott meg a brit kormány március közepén: engedélyezte a transzgén kultúrnövények szabadföldi termesztését. Igaz, csak kísérleti céllal: a génmódosított növények most az üvegházakból a termőföldekre kerültek.

Az élesben végzett kísérletek során 60 önkéntes brit gazda a valóságban próbálja ki, hogyan is viselkednek a transzgén növények a szabadban, a teszteket ellenőrző kutatók pedig a termés alakulása mellett a környezetre gyakorolt hatást is vizsgálják. A kísérleteket meghatározott összetételű olaj előállítására képes repcével, rovar- és gyomirtószer-ellenálló kukoricával, valamint cukorrépával végzik, ezeket az ország harminc pontján termesztik majd.

A Greenpeace a döntést tragikusnak tartja. A környezetvédelmi szervezet a kihelyezett növények óriási kockázatot rejtenek magukban. Egyrészt kereszteződhetnek a vadon élő rokon növényfajokkal, és így esetleg életrevalóbb hibrideket létrehozva kiszoríthatják az őshonos fajtákat, másrészt a módosított géneket hordozó virágpor a propoliszba és a mézbe kerülve az ember egészségét is veszélyezteti. Michael Meacher környezetvédelmi miniszter azonban kijelentette, hogy a kísérletekkel éppen ezeket a hatásokat próbálják vizsgálni. Hasonló próbálkozások már voltak a szigetországban, azokkal azonban felhagytak a kudarcok miatt. Tavaly hét ültetvényen termeltek kísérleti céllal transzgén növényeket, ezek közül két helyen a környezetvédők semmisítették meg a termést, egy harmadikon pedig maga az önként jelentkező farmer. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik