Gazdaság

BERLIN VISSZAKOZOTT – Új jelölt az IMF élére

Horst Köhler, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg hivatalban lévő elnöke személyében a német kormány új jelöltet állított a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Michel Camdessus lemondása nyomán megüresedett vezérigazgatói tisztségére.

Az IMF-et az íratlan hagyomány szerint az Európai Unió (EU) által küldött személy irányítja – a Világbankot amerikai -, s miután Camdessust a francia kormány jelölte, távozásakor Berlin úgy döntött, most rajta a választás joga. Elsőként Caio Koch-Weser német pénzügyminisztériumi államtitkárt jelölték, ám a korábban a Világbanknál dolgozó szakember – akit egyébként az EU-tagok egy része is csak félszívvel támogatott – nem nyerte el a fejlődő országok tetszését, sőt az IMF-en belül a szavazati jogok 30 százalékával rendelkező csoport váratlanul Stanley Fischer volt vezérigazgató-helyettest, jelenlegi ügyvezető vezérigazgatót jelölte.

A washingtoni kormány, mely 18 százalékkal a legnagyobb részvényes, nem állt ki az amerikai Fischer mellett – információk szerint Lawrence Summers pénzügyminiszter ezt szorgalmazta, de Bill Clinton elnök nem egyezett bele a hagyomány felrúgásába -, ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az új IMF-vezérnek a lehető legszélesebb körű támogatást kell élveznie. Ezzel gyakorlatilag elutasította Koch-Wesert, aki így az IMF igazgatótanácsának múlt heti próbaszavazásán nem is kapott kellő számú voksot. Igaz, Fischer úgyszintén esélytelennek bizonyult.

Németország ezt követően visszaléptette eredeti jelöltjét, s helyette a nagyobb nemzetközi (el)ismertségnek örvendő 55 esztendős Köhlert nevezte meg. Berlin reményét fejezte ki, hogy az EU mihamarabb felsorakozik Köhler mögött, amire meg is van az esély, mert eddig csak Olaszország jelezte, hogy kifogásai vannak. A francia, a brit és az EU soros elnöki tisztét betöltő portugál kormány részéről viszont egyaránt támogatásukról biztosították az új jelöltet.

Az persze még mindig kérdéses, hogy az Egyesült Államok elégedett lesz-e Köhlerrel. A német kormányszóvivő szerint Gerhard Schröder kancellár egy telefonbeszélgetés alkalmával pozitív visszajelzést kapott Clintontól, másrészt a Fehér Ház szóvivője feltűnően kitérő választ adott arra a kérdésre, készek-e Köhler mellett szavazni; csupán annyit mondott, hogy abban az esetben adják áldásukat egy új európai vezérigazgatóra, ha az illető egyértelmű támogatást kap a fejlődő országoktól. Megfigyelők szerint Koch-Weser kudarcához hozzájárult az is, hogy Schröder túl aggresszíven erőltette jelölését, kevés diplomáciai érzéket tanúsítva, és ugyanez most Köhlerrel is szembefordíthatja az IMF-tagok egy részét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik