Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Részvények szezonja

Dzsubák Attila, a Procent elemzője kifejezetten optimista. Véleménye szerint 2000-ben folytatódhat a BUX erősödése, s párhuzamosan az állampapírok hozama sem emelkedik. A derűlátás fő oka, hogy az ajánló szerint a magyar gazdaság makroadatai továbbra is biztatóak, a részvénypiacokon egy esetleges árfolyam-korrekció oka inkább csak külföldi esemény lehet.

A modellportfólióban 50 százalékos részvény és 40 százalékos kötvényarányt ajánl az elemző, mindezt 10 százalékban egyéb értékpapírokkal (pénzpiaci eszközökkel) egészíti ki. Utóbbiak alacsony arányát azzal indokolja, hogy az állampapírpiac közelmúltbéli árfolyam-növekedése vélhetően nem folytatódik.

A részvények legnagyobb súlyú eleme a Matáv. A távközlési óriás az elmúlt időszakban a várakozásoknál jobb eredményt ért el. A Mol viszont a gázárképlet körüli huzavona miatt teljesen kimaradt a Budapesti Értéktőzsdén tapasztalt hosszból, ezért jelenleg alulértékelt. Biztató fejlemény lehet a papír jövőjét illetően, hogy az uniós csatlakozás miatt a gázárak kialakítását előbb-utóbb új alapokra kell helyezni. Az OTP “beépítését” az magyarázza, hogy a pénzintézet a magyar bankszektoron belül egyedülállóan nagy mértékben növelte nyereségét. Az ajánló szerint a Danubiust is alulértékeltnek kell tekinteni, miután a tavalyi koszovói válság sem viselte meg a társaságot. A turizmusra fordított összegek növelése pedig a szektor eredménytermelő képességét tovább javíthatja, s az idővel az árfolyamban is jelentkezni fog. A Zalakerámiánál az új menedzsmentnek a veszteséges Pietra bezárásával, a mérleg megtisztításával április óta sikerült a vállalatcsoport tevékenységét konszolidálni. A társaság – háromszori tőkeemelés révén – pénzügyileg is stabilizálódni látszik, így sokkal jobb pozícióba kerülhet az esetleges hitelátütemezési tárgyalásokon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik