Gazdaság

Változó versenyjog

Az Európai Parlament a napokban megvitatta és támogatásáról biztosította a brüsszeli bizottságnak a közösségi versenyjogi szabályok radikális reformjára vonatkozó tervét. Mario Monti, a versenyjogot felügyelő főbiztos elképzelései szerint a tagállamok az eddiginél szélesebb hatáskörrel rendelkeznének a rutin jellegű eljárások terén, lehetőséget adva az unió versenyhivatalának arra, hogy a nagy kartellek után nyomozzon.

Az Európai Bizottságban összesen 153 tisztviselő vállán nyugszik a versenyjogi szabályok betartatása és érvényesítése. A szakértőknek a több száz engedélyeztetési eljárás közepette az igazán kartellgyanús ügyek felgöngyölítésére így csak minimális idejük marad. Mario Monti ezért olyan reformtervet vázolt fel, amely az állami támogatások folyósítását és a trösztellenes eljárásokat is érintené. A legkorábban jövőre hatályba lépő törvénymódosítás formailag felhatalmazná a tagországok illetékes hatóságait arra, hogy mentességet adjanak a Római Szerződés 81-es és 82-es cikkelyei alól, amelyek a tisztes-séges piaci verseny alapelveit rögzítik.

A tervezett lépések között szerepel, hogy a kis- és középvállalkozásoknak juttatandó állami támogatásokat többé nem kellene Brüsszelben jóváhagyatni. A bizottság így az igazán nagy volumenű állami segélyek kivizsgálására fordíthatná energiáját. A könnyítések az úgynevezett vertikális (a piac különböző szintjein lévő cégek közötti) és a horizontális (a piaci versenytársak által kötött) szerződések elbírálására egyaránt kiterjednének.

A nemzetközi keretek között tevékenykedő cégek többsége nem fogadta kitörő lelkesedéssel a versenypolitika decentralizálását, attól tartva, hogy az eddigi egy lépcsős jóváhagyást túlbürokratizált nemzeti rendszer váltja majd fel, ahol minden hatóság kénye-kedve szerint értelmezheti a közösségi regulákat. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik