Gazdaság

RUDNAY JÁNOSSAL

Mit szól Orbán Viktor beszédéhez? Arra gondolok, amelyet a Vigadóban mondott el az ország állapotáról.

– Mindenekelőtt nagyon lényegesnek tartom, hogy a miniszterelnök úr az év elején beszédet intéz a választókhoz. A társadalom működésében egyre nagyobb szerepet kap a kommunikáció, mindenkinek joga van tudni, milyen az ország helyzete, fontos ismerni a kormányfő álláspontját, s az is értékes információ, hogy mit szándékozik tenni a kormány. Úgyhogy a beszéd puszta tényét roppant kedvezően ítélem meg. Az is pozitív hatást gyakorolt rám, hogy Orbán Viktor szónoklatából optimizmus sugárzott.

– A legfrappánsabb talán a 10 pontos összértékű célkitűzése volt: mindenkinek lehessen 3 gyereke, 3 szobája és 4 kereke…

– Ehhez a részhez volna némi kiegészítésem. Nagyon jónak tartom azt a szemléletet, hogy a társadalom a családokra épüljön. Kilencgyermekes családból származom, s nyugodtan állíthatom, hogy óriási pluszt adott nekem ez a háttér. Mégis azt mondom, szerencsétlen dolog mindenki számára követendő családmodellt felállítani. A családtervezésnél a legfontosabb szempont a felelősségérzet: mindenki annyi gyereket vállaljon csak, amennyit felelősségteljesen fel tud nevelni. A nagypolitika síkjára emelve, azt akarom mondani, hogy mielőtt a sokgyerekes családmodellt általánossá teszik, annak gazdasági feltételeit is meg kell teremteni. Különben a miniszterelnök úr példájának másik fele is rávilágít a célkitűzés hiányosságaira: négy kerékkel már el tud indulni ugyan az autó, de a felelős és szabályos vezető tart a kocsijában pótkereket is.

– A kormány a lakástámogatás feltételeinek javításával megtette a lépést a családi körülmények javítása felé. Ön nem így gondolja?

– Nem. És ezt egy példával szeretném alátámasztani. Amikor a Debreceni Dohánygyárhoz jöttem, akkor újratárgyaltam a kollektív szerződést. Korábban annak egyik lényeges eleme volt a lakásszerzéshez nyújtott vállalati hitel. Feltettem a szakszervezeteknek a kérdést: jogosnak tartják-e, hogy két egyformán teljesítő és azonos fizetést kapó munkatársnő közül az egyiknek pénzt ajándékoz a cég. Mégpedig annak, amelyiknek nincs gyereke és ezért félre tudott tenni annyit, hogy – vállalati segítséggel – megvásároljon egy lakást. Míg a másiknak, akinek nagy családja, esetleg éppen munkanélküli férje van, ezt a pénzbeli ajándékot nem adjuk meg. A szakszervezetek elfogadták álláspontomat és a lakástámogatás helyett olyan biztosítási alapot hoztunk létre, amely mindenki számára egyformán hasznos.

– Térjünk át a jövő lehetőségeiről a múlt eredményeire. A decemberi folyó fizetési mérlegadatok meglepték-e?

– Őszintén mondom, nem értem ezt a kérdést, s tavaly sem értettem, amikor első alkalommal szegezték nekem. Egy éve folyamatosan azt mondom, hogy legyünk büszkék azokra a cégekre, amelyek nyereséget érnek el Magyarországon. Ez a válaszom egyik része, ugyanis nem mindenütt lehet profitra szert tenni. A válaszom másik része az, hogy az érintett cégek évekig nem vitték el a nyereségüket, hanem újra befektették itteni üzleti lehetőségekbe. Ráadásul nem képzelhetjük azt, hogy a befektetők nem akarják viszontlátni a pénzüket. Ahhoz, hogy a Magyarországon elért profit jelentős része újra az itteni üzlet fejlesztését szolgálja olyan lehetőségekre van szükség, amelyek az egyre élesedő nemzetközi versenyben is a legkedvezőbbek közé tartoznak.

– Ha már a befektetőkről szó esett: a Mannesmann tulajdonosai meglepődhettek, hogy mégiscsak békés fúzióra szánta el magát a cég vezetése.

– A kiegyezést bölcsnek tartom, de későn jött és sokba került. Az ügy azonban számomra arról szól, hogy a részvényesek komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek. És ez intő példa minden olyan menedzsernek, aki nyilvános részvénytársaságot vezet. Ez esetben ugyanis minden döntésének a részvényesek érdekeit kell közvetlenül szolgálnia; ez pedig a lehető legnagyobb profit elérése. Attól kezdve, hogy a Vodafone ajánlata kivételesen nagy profitot ígért a Mannesmann-részvényeseknek, a fúzió nem lehetett kérdéses.

– A Vodafone és a Mannesmann összeolvadásának tehát Ön szerint nem volt alternatívája. És a múlt héten megalakult osztrák kormánynak?

– Nem örülök a Szabadságpárt részvételének a bécsi kormányban. De el kell viselnünk a demokráciának ezt a részét is, hiszen a Schüssel-kormány összetétele a választók döntését tükrözi. Csodálkozom a Néppárton, hogy belement ebbe a koalícióba és magára vállalta a közös kormányzás óriási felelősségét. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy rendre emlékeztetjük a Néppártot e felelősségre és arra, amit a közös nyilatkozatban vállalt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik