Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Éves jelentések előtt

A pesti tőzsdén az elmúlt hét a stagnálás jegyében telt, amiben nem csak a nemzetközi kamatemelési hullám játszott szerepet, hanem a makrogazdasági adatok megjelenése előtti kivárás is.

Az amerikai kamatemelési várakozások haitározták meg az elmúlt hét első felét a tőzsdén. A Fed 25 bázispontos kamatemelése azonban nem hatott egyformán a piacokra. A sokak által már amúgy is túlértékeltnek tartott technológiai részvényeket jegyző Nasdaq ismét rekordot döntött. 25 bázispontos kamatemelésre került sor Európában is, de az elemzők többsége jelenleg optimista az öreg kontinensen újrainduló növekedését illetően.

A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt hét mégis inkább a stagnálás jegyében telt. Ebben minden bizonnyal a magyar makrogazdasági adatok megjelenése előtti kivárás is szerepet játszott, mivel a külföldi tőketulajdonosok elsősorban ezek alapján döntenek, hogy befektetnek-e egy piacon. Márpedig a pénteken nyilvánosságra hozott tavalyi 2,074 milliárd dolláros passzívum néhány százalékkal meghaladta az elemzői előrejelzéseket. A piac most a napokban nyilvánosságra kerülő inflációs és államháztartási adatra vár, a külföldiek valószínűleg csak ezek ismeretében döntenek további invesztícióikról.

A múlt évről eddig megjelent vállalati gyorsjelentések mindenesetre bizakodásra adnak okot. A Richter a várakozásokat meghaladóan teljesített, s a BorsodChem eredményei is az előrejelzések felső harmadához igazodnak. A gyógyszergyári papír a vártnál jobb eredmény hatására az elmúlt héten csaknem 6 százalékkal drágult, a vegyipari részvény árfolyama azonban kismértékben visszaesett. A hét nyertese – összhangban a külföldi tendenciákkal – a Synergon volt. A 10,5 százalékkal dráguló technológiai papírtól nem sokkal maradt el a Fotex, de 6 százalékot meghaladó mértékben tudott emelkedni a várhatóan magas osztalékot fizető Démász, továbbá az elmúlt hetekben jelentős veszteséget elszenvedő Egis is. Az utóbbi napok vesztese egyértelműen a Pick, a szegedi társaság részvényének árfolyama 11 százalékkal zuhant. Három százalék körüli mértékben csökkent az OTP és Mol árfolyama is, az utóbbi részvény gyengülésében az olajcég számára sikertelen TVK-közgyűlés is szerepet játszhatott. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik