Gazdaság

ÉLELMISZER-ÜGYNÖKSÉG AZ EU-BAN – Reformkonyha

Az uniós fogyasztóvédelmi szervezetek támogatják, az élelmiszer-ipari cégek viszont ellenzik az európai élelmiszer-hatóság felállítását.

Erős kételyeket ébreszthettek az európai fogyasztókban az asztalukra kerülő élelmiszerek minősége iránt az utóbbi időszak botrányai, kezdve a brit marhaválságtól egészen a belga dioxinmérgezésig. A végső kiábrándulásnak veheti elejét az Európai Bizottság által néhány napja nyilvánosságra hozott Fehér Könyv. A vaskos kötet az Európai Unió (EU) eddigi legátfogóbb próbálkozása annak érdekében, hogy megoldják az élelmiszeripar minőségügyi problémáit. “A tervezetben javasolt intézkedések ezért azt célozzák, hogy helyreállítsák a fogyasztók bizalmát, javítsák az európai élelmiszeripar versenyképességét” – közölte a kötet “bemutatóján” David Byrne, a brüsszeli bizottság fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes tagja.

Az unió által radikálisnak kikiáltott reformok két fő területet érintenek. A bizottság a következő két-három évben erőltetett törvénykezési menetrenddel kívánja megszüntetni az élelmiszer-szabályozás terén mutatkozó joghézagokat, amelyeket többen a közelmúltbeli botrányok fő okozójának tartanak. “Az állati tápláléknál és az állati eredetű takarmányoknál nagyon hiányos a közösségi szabályozás. Minden emlékezetes ügynek ez volt a kiindulópontja” – mutatott rá a Figyelő kérdésére Joanna Dober, a BEUC, a fogyasztók legnagyobb európai érdekképviseleti szervezetének szakértője. Az EU végrehajtó szerve Byrne ígérete szerint körülbelül 80 új jogszabály elfogadását tervezi.

Brüsszel a fogyasztók egészségének megóvásáért indított harcban második csodafegyverként egy közösségi szintű élelmiszer-ügynökséget kíván bevetni, a szervezet létrehozását 2002-re tervezik. A tagországok kutatóinak és szaktekintélyeinek krémjét felvonultató független testület Brüsszel szándékai szerint az első számú referenciapont lenne minden, az élelmiszerek minőségével kapcsolatos ügyben. A szakértők hatásköre azonban csak a veszélyforrások felmérésére és a figyelemfelhívásra korlátozódna – afféle ombudsmani szerepkörben -, a jogalkotás és az ellenőrzés továbbra is az illetékes EU-intézmények privilégiuma maradna.

Az európai élelmiszer-ügynökség tehát – szemben a nagyhatalmú amerikai társintézménnyel, az FDA-val – gyakorlatilag csak tanácsadói jogosítványokkal rendelkezne. Ez az elképzelés meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült. David Byrne többször is aláhúzta, hogy a szakértők véleménye nem rendelődik majd alá a politikai érdekeknek, szerinte erre a testület nyilvános működése lesz a biztosíték.

Érdekes módon a BEUC a sajtónál sokkal pozitívabban fogadta az új testület számára választott modellt. Bár az érdekvédelmi szervezet szakértője szerint a bizottságnak az ügynökség függetlenségére és a tevékenység átláthatóságára vonatkozó ígéretei még pontosításra szorulnak, alapjában véve elégedett a javaslattal. Joanna Dober szerint a kutatók feladata, hogy felhívják a figyelmet a veszélyre. Annak megítélése viszont, hogy mi a társadalom számára elfogadható kockázat, a felelős politikusok dolga. A fogyasztóvédelmi szakember szerint amennyiben csak a tudományos véleményen múlna, számos új technológia és génmanipulált termék gond nélkül nyerne polgárjogot a közösségben. “A tudományos vélemény azonban nem az egyetlen szempont, aminek befolyásolnia kell az ilyen döntéseket. A környezetvédelmi és etikai megfontolások, továbbá a fogyasztók jogai ugyancsak figyelmet érdemelnek, és ezek mérlegelése a politikusok dolga” – hangsúlyozta Joanna Dober. A fogyasztóvédők elégedettségét korántsem osztja viszont az élelmiszeripar, amely szívesebben venné, ha egyetlen hatósághoz kellene fordulni egy-egy új vagy régi termék engedélyeztetéséért és hivatalos bejegyzéséért.

Az új intézmény felállításának pártfogói sem mentesek minden kételytől. A brit marhahússal szemben fenntartott embargó Franciaországban például elsősorban azzal magyarázható, hogy a fogyasztók általában jobban hisznek a belföldön kiadott szakvéleménynek, mint az uniós verdiktnek. Az európai élelmiszer-ügynökségnek valószínűleg meg kell majd küzdenie ezzel a beidegződéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik