Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Napon belüli rekord

Hétfőn délelőtt átmenetileg rekordmagasságba, 9060 pontig emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe.

Az új év első három kereskedési napján számottevő mértékben esett a világ mértékadó részvénypiacainak indexe, és hasonlóképpen zuhant a pesti börze mozgását jelző BUX is. Azoknak lett tehát igazuk, akik az elmúlt év utolsó napjainak látványos emelkedése után korrekcióra számítottak. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, csak kisebb megtorpanás következett be a múlt hét első felében, hiszen a New York-i Dow Jones csütörtöki emelkedését követően, pénteken már a BUX is magasabban zárt a csütörtöki 8483 pontos mélypont után; ezt fejelte meg a hétfői napon belüli rekord.

Az egyik legnagyobb árfolyam-ingadozás a BorsodChem papírját érintette, a vegyipari részvény az 1999. évi 10 ezer 200 forintos záróáráról 9530 forintig esett, az e hét hétfői kurzus viszont már a 11 ezer forintot is meghaladta. A korrekció utáni árfolyam láthatóan sok, a vegyipari fellendülésben bízó befektető fantáziáját megmozgatta, de az is lehet, hogy a cseh akvizícióról kiszivárgó hírek hatására repült rekordmagasságba a kurzus. Még a BorsodChemnél is nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal süllyedt a múlt héten az OTP árfolyama. A bankpapír 14 ezer 790 forintos év végi záróára 1230 forinttal esett, hogy azután a hétfői hosszból e cég is kivegye a részét. A fentiekhez hasonló pályán mozgott a Pick is, a szalámigyár részvénye 6,2 százalékos sávban lengett ki.

A legtöbb papír mindössze 2-3 százalékos korrekciós árfolyamesést szenvedett el, de néhány a trenddel szemben is tudott kismértékben erősödni. Egyes áramszolgáltatói részvények mellett azok a papírok bizonyultak szívósnak, amelyek jelentős Oroszországba irányuló forgalmuknak köszönhetően profitálni tudtak a szilveszteri államfőváltás kedvező nyugati megítéléséből. Csak kismértékben csökkent a Richter árfolyama, igaz a hétfői emelkedésből is csak mérsékelten vette ki a részét. Jelentősen, egy hét alatt több mint 10 százalékkal emelkedett viszont a másik gyógyszergyár, az Egis, amiben egyik generikus termékének amerikai piaci bevezetéséről szóló hírek is szerepet játszhattak. Jelentősen emelkedett, de továbbra sem tudott kitörni a 4900 és 5350 forint közötti sávból a Mol. Pedig a külföldiek érdeklődésének középpontjában álló blue chipek igencsak kivették a részüket a rekorddöntésben. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik