Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – A konvergencia jegyében

Igen kedvező lehet a mililenniumi esztendő a részvénypiacon: a BUX dollárban mért teljesítménye akár a 20-25 százalékot is elérheti. Egyfelől azért, mert a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt, amelyben természetesen jelentős szerepe van Nyugat-Európa és a világgazdaság kedvező kilátásainak. Másfelől, mert Magyarországot a befektetők már egyre inkább konvergens piacnak fogják tekinteni, s a globális és regionális befektetési alapokba továbbra is nagy mennyiségű tőke áramlik. A feltörekvő piacokra így 2000-ben is jelentős mennyiségű tőke érkezhet, ráadásul az idén – véli Prelovszky Attila, a K&H Brókerház szakembere – Magyarország e piacok élbolyába kerülhet.

A fenti optimizmust fejezi ki a részvények 60 százalékos aránya az ajánlott portfólióban. Az előbb felvázolt tendenciák azonban itthon és a külpiacokon már az elmúlt évben is éreztették hatásukat. Így a múlt év végére egy reprezentatív felmérés szerint a globális alapok készpénzaránya 4,7 százalékra csökkent a korábbi éveket jellemző 8-10 százalék körüli szintről. Ezek alapján nem biztos, hogy az esztendő intenzív “rallival” fog kezdődni, de az év egészére azért kedvező teljesítményt vár az elemző.

A részvények közül legnagyobb súllyal a Matáv és a Richter került a portfólióba, bár az előbbitől piacit meghaladó árfolyam-emelkedést csak továbbra is igen erős nemzetközi technológiai és telekommunikációs szektorteljesítmény esetén vár Prelovszky Attila. A Mol-papírok bekerülését elsősorban a kedvező hosszabb távú (2 éves, és azt meghaladó) kilátások indokolják. A BorsodChem elsősorban az intenzív, s a termékportfóliót jól diverzifikáló beruházási tevékenység miatt került be, dacára az elmúlt hetek igen jelentős áremelkedéseinek.

Az idegenforgalom az uniós csatlakozás egyik nagy győztese lehet, ez indokolja a Danubius kiválasztását. A Graboplast esetében a folyamatosan javuló eredmények következtében – a társaság szerényebb kilátásai ellenére – csökkenhet az eszközalapú alulértékeltség. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik