Gazdaság

EU-KORMÁNYRÚD – Portugál kézben

Az Európai Unió (EU) bővítési folyamatának továbbvitelét tekinti az elkövetkező fél év kiemelt prioritásának a blokk soros elnöki tisztét január elseje óta betöltő Portugália kormánya. Jaime Gama külügyminiszter közölte, hogy a múlt év végén Helsinkiben tartott EU-csúcs döntésének megfelelően már februárban meg akarják kezdeni a felvételi tárgyalásokat a második körben szereplő hat ország, azaz Bulgária, Lettország, Litvánia, Málta, Románia és Szlovákia delegációival.

Gama egyúttal hangsúlyozta, hogy a csatlakozási folyamat kiszélesítése nem jelenthet lassítást a hat első körös ország – Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Magyarország és Szlovénia – számára. Portugália feltett szándéka, hogy a fél év során az utóbbi hat állammal az összes, eddig még nem érintett témakörben megkezdi a tárgyalásokat. Júniusra tehát ezen országok esetében nem lesznek már megbontatlan témák, sőt a remények szerint számos fejezetet sikerül teljesen lezárni.

Szintén a bővítéssel függ össze a portugál elnökség idején megkezdendő újabb kormányközi konferencia (IGC), amely az EU intézményrendszerét hivatott alkalmassá tenni arra, hogy a blokk az új tagok belépése után is működőképes maradjon. A reformok sorában a legnehezebb feladatnak a vétójog korlátozása ígérkezik, vagyis a minősített többségű határozathozatal kiterjesztése az egyhangú jóváhagyást igénylő döntések rovására. A portugál kormány mindazonáltal bízik abban, hogy a tagállamok belátják: bizonyos területeken el kell fogadniuk szuverenitásuk csorbulását. Az IGC napirendjén szerepel még az Európai Bizottság új összetételének kidolgozása – azon gyakorlat feladásával, miszerint minden tagállam küldhet képviselőt a testületbe -, valamint az egyes országok szavazati súlyának a lakosság lélekszámát jobban tükröző módosítása.

A helsinki csúcs határozott arról is, hogy 2003-ig fel kell állnia egy 60 ezer fős gyorsreagálású EU-hadtestnek. Ezzel kapcsolatban ugyancsak a portugál elnökségre vár a gyakorlati megvalósítás kidolgozásának megkezdése, különös tekintettel annak tisztázására, hogy az új egység hogyan viszonyul majd a NATO-hoz és a Nyugat-Európai Unióhoz. Végül portugál részről odafigyelnek majd az EU-szinten csaknem 10 százalékos munkanélküliség csökkentésére. A témában március végén külön csúcstalálkozót rendeznek Lisszabonban célja az, hogy a jövő évtized végéig megvalósuljon a teljes foglalkoztatás az EU-ban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik