Gazdaság

Magyar tőzsdei cégek és az orosz válság

EGIS. A FÁK-államokba irányuló export – amelynek hozzájárulása az árbevételhez korábban sem haladta meg a 15 százalékot – 46 százalékkal esett vissza. Ezt azonban sikeresen ellensúlyozta a gyógyszercég az új generikus termékek és hatóanyagok nyugati eladásaival. Mindenesetre az Egis nem akar kivonulni az orosz piacról.

GLOBUS. A társaság a két évvel ezelőtti mennyiségnek alig ötödét szállítja a társaság Oroszországba. “Még a Gazprommal kötött 7,5 ezer tonnás, azaz 10 millió dolláros bartermegállapodással együtt is keserves az orosz kivitel” – számol be a keserű tapasztalatokról Temesfői István, a Globus Konzervipari Rt. elnöke. A kurrensebb termékek, mint a csemegekukorica kivitelét sikerült ugyan a jól fizető nyugat-európai piacokra átirányítani, de az orosz igények szerint kifejlesztett speciális savanyúságokkal máshol nem tudnak mit kezdeni. A kormány, illetve a GM segítségét várják a barterszállítások megszervezésében, mert önerőből szinte lehetetlen életképes megállapodásokat nyélbe ütni.

GRABOPLAST. A legnagyobb visszaesést ez a jelentős részben orosz piacra, az ottani igényeknek és árszínvonalnak megfelelően termelő cég szenvedte el. A termékei iránti fizetőképes kereslet a FÁK-országokban oly mértékben lezuhant, hogy a cég tavaly ősszel kénytelen volt leállítani a kiszállításokat. Ráadásul az orosz ízlés és az alacsonyabb minőségi követelmények szerint készült termékeket fejlesztés nélkül nem lehetett más piacokon elhelyezni.

PICK. Többé-kevésbé sikeresen irányította át az orosz piacon fizetőképes kereslet híján eladhatatlan termékeit más – svéd, lengyel és dél-koreai – piacokra. A szegedi gyár helyzete könnyebb volt abból a szempontból, hogy az orosz kereslet kiesése miatti húsipari túltermelési válság a cégcsoport egészét nem érintette súlyosan, az anyacég szalámi áruinak – főként német – felvevőpiacai stabilak maradtak. Nehézséget jelentett azonban a Pick által tavaly megvásárolt, húsokat és húskészítményeket előállító, jelentős részben az orosz piacra termelő Ringa áruinak új piacot találni.

RICHTER. Az orosz és általában a FÁK-országok piacán mindig is komoly pozíciókkal rendelkező gyógyszergyár főbb importőr nagykereskedő partnereivel olyan szállítási rendszert alakított ki, amelynek segítségével csökkenteni tudta a nemfizetés kockázatát. Mindez természetesen nem jelentett megoldást a lejárt követelésekre, azokra céltartalékot képzett a cég. A Richternek a FÁK-térségből származó árbevétele dollárban számolva 40 százalékkal esett vissza a bázisadatokhoz képest. (Korábban a társaság árbevételének 34 százaléka származott onnét.) A cég vezetése úgy véli: a stabilizálódni látszó piac jó kiindulási alapja lehet az újból meginduló növekedésnek, habár az 1998-as második negyedéves kiemelkedő teljesítmény még sokáig nem tűnik elérhetőnek. Ugyanakkor a társaság stratégiájának még fontosabb elemévé lépett elő a már korábban megfogalmazott nyugat-európai és amerikai kivitel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik