Gazdaság

OROSZ ADÓSSÁG – Nincs egyezség

A korábbi londoni fiaskó után (Figyelő, 1999/48. szám) a várakozásokkal ellentétben nem hozott konkrét eredményt az Oroszország és a kereskedelmi hitelezőket tömörítő Londoni Klub között folyó adósság átütemezési tárgyalások újabb, frankfurti fordulója sem. A Deutsche Bank központjában lebonyolított kétnapos megbeszélés után Mihail Kaszjanov nemcsak az eredménytelenségről számolt be, hanem közölte azt is, hogy a fejlemények miatt nem teljesítenek egy esedékessé vált 550 millió dolláros kamattörlesztést, amit már előzőleg is a megállapodás létrejöttétől tettek függővé. E mostani elmaradással együtt az orosz fél már 815 millió dolláros hátralékban van az érintett kötvény után.

Úgy tudni, hogy Moszkva a tartozás 40 százalékának elengedését várja, ezenkívül a fennmaradó tőkerész törlesztésére hétéves türelmi időszakot és a piaci szintnél kedvezőbb kamatokat kér. Cserébe elfogadná a bankok azon követelését, hogy ezt a fennmaradó hányadot új euró-kötvényekre konvertálja, amelyek immár az orosz – s nem a már nem létező szovjet – állam garanciáját élvezik. A hitelezők – ugyancsak nem hivatalos információk szerint – 35 százalék elengedésére hajlanak, és a további igényeket is túlzónak tartják.

Az 550 millió dolláros kuponfizetés elmulasztása után Moszkvának 15 nap haladék áll még rendelkezésére az átutalás teljesítéséhez, s ha az addig nem történik meg, fennáll a veszélye, hogy a bankok egy agilisabb – amerikai alapkezelőket tömörítő – csoportja fizetésképtelenségi eljárást indít az orosz állam ellen. Kaszjanov ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ő és a hitelezők képviselői még december közepe előtt újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Reményét fejezte ki, hogy karácsonyig elvi egyezség születhet az átütemezésről.

Oroszországból viszont az a kedvező hír ékezett, hogy a parlament alsóháza negyedik, utolsó olvasatban is elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét. Amennyiben a felsőház is igent mond, a költségvetési törvény Borisz Jelcin elnök aláírása után időben életbe léphet. A duma a december 19-i választások előtti utolsó ülésszak utolsó napján határozott a büdzséről. Kemény alkudozások folytak a belső adó- és vámparadicsomok kedvezményeinek megvonása kérdésében. A kormány szerint a kedvezmények változatlanul hagyása 150-200 milliárd rubel bevételtől fosztotta volna meg az államot.

A nyári beterjesztés óta a költségvetési tervezet összesen csaknem 60 milliárd rubellel (közel 2,3 milliárd dollárral) fúvódott fel, miután – elsősorban a magasabb olajárak miatt – az eredetihez képest 250 milliárd rubellel megemelték a bruttó össztermék prognosztizált volumenét. A büdzsé végül összesen 797,2 milliárd rubel bevétellel és 855,1 milliárd rubel kiadással számol, az 57,9 milliárdos deficit a GDP 1,08 százalékát teszi ki, megfelelően a Nemzetközi Valutaalap elvárásának. A büdzsé 32 rubeles átlagos jövő évi dollárárfolyamon alapul, a tervezett infláció 18-20 százalékos, adósságszolgálatra 220 milliárd rubelt, vagyis 8,5 milliárd dollárt szánnak, a felveendő külföldi hitelek összértéke pedig 9 milliárd dollár. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik