Gazdaság

NOVARTIS-ASTRA – Közös agrárcég

Külön cégben egyesíti mezőgazdasági részlegeit a svájci Novartis, illetve a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó. A Syngenta néven a jövő év második felében megalakuló, bázeli központú új vállalat a világ legnagyobb agrokémiai és vetőmaggyártó cége lesz, az előbbi üzletágban az ágazat összes többi szereplőjét megelőzi, az utóbbiban a harmadik helyre kerül. A Syngentában összevonandó részlegek tavaly együttesen 7,9 milliárd dolláros árbevételt és 1,6 milliárd dolláros üzemi eredményt értek el. A zürichi, a stockholmi, valamint a londoni és a New York-i tőzsdére is bevezetendő, mintegy 15 milliárd dolláros piaci értékű cégben a Novartis tulajdonosainak 69, az AstraZeneca részvényeseinek 31 százalékos érdekeltségük lesz. A megalakulást követő harmadik évben a szinergiákból már több mint félmilliárd dolláros költségmegtakarításra lehet számítani.

Elemzők szerint az ügylet jó bizonyítéka annak, hogy a két vállalatnál nem váltotta be a reményeket az úgynevezett teljes élettudományi tevékenység koncepciója, vagyis az az elképzelés, hogy a cégek tevékenysége a vetőmagoktól az állati tápszereken és az agrokémiai cikkeken át az emberi gyógyszerekig és egészségügyi termékekig az egész vertikumot átfogja. Az utóbbi években a mezőgazdasági termelés – a nyersanyagárak csökkenése miatt – világszerte nehézségekkel küzd, s ez meg is látszott a két vállalat eredményein. Különösen a Novartisnál okozott gondot az agrárüzletág, így aztán érthető, hogy a Syngenta létrehozásának hírére számottevően emelkedett az egyébként már hosszú hónapok óta igen nyomott részvényárfolyam. A mezőgazdasági gyártás leválasztása után mindkét cég jobban összpontosíthat a nagyobb nyereséget ígérő gyógyszergyártásra.

A globális agrokémiai ipar már jelenleg is igen koncentrált, a világpiac mintegy 80 százalékán kilenc vállalat osztozik. Elemzők szerint a Syngenta 25 százalék körüli részesedésre tesz szert, ami alighanem megnehezíti az ügylet elfogadtatását az illetékes versenyhatóságokkal. Tom McKillop, az AstaZeneca vezérigazgatója mindazonáltal elmondta, a megegyezés előtt felmérték az ilyen nehézségeket is, s arra számítanak, hogy sikerül megszerezniük a szükséges jóváhagyásokat. (Gyógyszeripari háttérösszeállításunkat lásd a 38. oldalon) –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik