Gazdaság

MUNKAERŐPIAC – Bérharmonizáció

Január-szeptemberben a nemzetgazdaság legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál, valamint a költségvetési és tb-intézményeknél átlagosan 2 millió 691 ezren álltak alkalmazásban, 1 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. A versenyszférában növekedett, a költségvetési intézményeknél pedig valamelyest csökkent a létszám.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete 16,2 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit. A versenyszférát 15,2 százalékos, míg a költségvetés finanszírozta területeket 18,2 százalékos keresetemelkedés jellemezte. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó nominális átlagkeresete 73,44 ezer forint volt. A versenyszférában dolgozók 74,25 ezer, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 71,67 ezer forintot kerestek. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 12,5 százalékkal nőtt.

Az idei első kilenc hónapban, év/év alapon, a magyarországi bruttó átlagkereset 16,2 százalékkal, 73,4 ezer forintra, a nettó pedig 12,5 százalékkal, 48,1 ezer forintra növekedett. Ezzel a reálkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg a múlt év azonos időszakában regisztráltakat. A bruttó átlagkeresetek gyarapodásának mértéke a versenyszférában 3 százalékponttal kisebb volt, mint a költségvetési alkalmazottak körében. A gyorsabb bérnövekedés eredményeként a költségvetési szférában dolgozók átlagos nettó keresete már csupán 743 forinttal marad el a versenyszektorétól (igaz, a statisztikák csak a szerződésekben rögzített béreket tükrözik).

Az év egészére a reálbérek 3 százalék körüli emelkedése várható, ami a 4 százalék körüli GDP-növekedéshez képest nem igazán alacsony. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik