Gazdaság

JELZÁLOGBANK – Állami érték

Szakmai körökben nem keltett túl nagy meglepetést az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. múlt heti döntése, melynek értelmében állami kézben marad a Fölhitel- és Jelzálogbank (FHB) többségi tulajdona. A kormány ugyanis – egy néhány hete napvilágra került tervezet szerint – az FHB-nak kulcsszerepet szán formálódó lakáskoncepciójának végrehajtásában.

A jelzálogbank privatizálására beérkezett egyetlen érvényes pályázatot, a Deutsche Genossenschaftsbank által vezetett konzorcium ajánlatát éppen arra hivatkozva utasították el, hogy a pénzintézetet jelentősen felértékeli a rá váró új feladat, s ezt a vételi ajánlatban nevesített ár nem tükrözi.

Az 1998-ban 3 milliárd forintos jegyzett tőkével alapított FHB-nál az idén júniusban már volt egy 500 milliós tőkeemelés, további 1,5 milliárd forintot alárendelt kölcsöntőke formájában kaptak az államtól, a régen várt privatizációs döntést követően pedig várhatóan még az idén sor kerül egy újabb tőkeemelésre. A bank csillapíthatatlan tőkeéhségét Csomós József vezérigazgató-helyettes a Figyelőnek azzal indokolta, hogy az alapítók az induláskor túlságosan szűkmarkúnak bizonyultak, és a tevékenységhez mérten alacsony jegyzett tőkével akarták útjára indítani a bankot. Igaz, a működés első 12 hónapjában a hiteltermékek sem voltak túlságosan kelendőnek, mindössze 3,2 milliárd forintnyi hitelt sikerült kihelyezniük. Így az 1998-as esztendőt – egy induló bank életében természetesen magas költségek mellett – összességében 286 milliós veszteséggel zárták.

A bank, pénzforrásainak gyarapításához, eddig két ízben bocsátott ki jelzálogleveleket: 1998 júliusában 2,34 milliárd, decemberben pedig 780 millió forint értékben. A következő 1,5-2,0 milliárdos kibocsátást 1999 végére tervezték, de erre várhatóan már csak a jövő esztendő elején kerül sor, a 2000-re beütemezett kibocsátások összértéke pedig meghaladhatja a 10 milliárd forintot. A bank vezetőinek az a szándéka, hogy szakítanak az eddig szokásos zártkörben végrehajtott tranzakciókkal, s a jegyzést a lakosság számára is szabaddá teszik. Azt remélve, hogy ennek köszönhetően az FHB jelzáloglevelei likviddé válnak az értékpapírpiacon. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik