Gazdaság

TELEKOMMUNIKÁCIÓ – Barátokból ellenségek

Már vagy két hét eltelt a világ telekommunikációs iparában anélkül, hogy bármilyen rekord megdőlt volna, és az a veszély fenyegetett, hogy akár az egész november is új csúcs nélkül múlik el. A brit-amerikai Vodafone AirTouch, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója nem nézhette ezt tétlenül, így aztán megtette minden idők eddigi legnagyobb ellenséges felvásárlási ajánlatát a német Mannesmann ipari és távközlési csoportra.

A két vállalat korábban igen jóban volt, hiszen nemcsak Németországon belül működnek együtt a Mannesmann Mobilfunkban, de közös mobilérdekeltségeik vannak olasz és francia szolgáltatókban is. Tartott a jó viszony mindaddig, amíg a Mannesmann – amely egyébként két külön cégre akarja választani hagyományos ipari és rohamos tempóban bővülő távközlési üzletágát – októberben 32 milliárd dollárért megszerezte a Vodafone brit riválisát, az Orange mobilszolgáltatót.

Erre a Vodafone november közepe táján 103 milliárd eurós – kizárólag részvénycserés – felvásárlási ajánlattal fordult a Mannesmann vezetéséhez, de elutasításba ütközött. Kisvártatva megérkezett az újabb ajánlat, miszerint a Vodafone 124 milliárd eurónyi saját részvényt kínál föl, ezúttal már egyenesen a Mannesmann tulajdonosainak. Ennek tetejébe a Vodafone átvállalná a német konszern 30 milliárd eurós adósságát is, és az így keletkező adósságteher refinanszírozására – legalábbis banki források tájékoztatása szerint – rekordösszegű, 23 milliárd font sterlinges szindikált hitelt venne föl.

A Mannesmann vezetése az újabb ajánlatot sem tartja elfogadhatónak, s azt tanácsolja a részvényeseknek, hogy ne álljanak kötélnek. A bejelentés időpontjában a Vodafone pénzben kifejezve 240 eurót kínált a 190 eurós árfolyamon forgó Mannesmann-részvényekért, azóta az ajánlat értéke kissé csökkent. Noha az eltérés tetemes felárat jelent, elemzők szerint a Mannesmann – tekintettel növekedési potenciáljára – jóval többet is érhet. Klaus Esser vezérigazgató ezen a héten éppen arról akarja meggyőzni a rendkívül széles tulajdonosi kört (meghatározó nagyrészvényese nincs a vállalatnak, az egy kézben lévő legnagyobb pakett is néhány százalékos csupán), hogy a Mannesmann egyedül jobban ki tudja használni az új technológiákban és a bővülő keresletben rejlő növekedési lehetőségeket, mintha beolvadna a Vodafone-ba.

Chris Gent, az önjelölt vevő cég vezérigazgatója mindenesetre úgy nyilatkozott: 55-60 százalékos esélyt lát a sikerre, vagyis arra, hogy a Mannesmann-részvények 50,1 százalékát megszerzik. A hivatalos ajánlattétel december közepére várható, azt követően 60 napos felvásárlási időszak áll a Vodafone rendelkezésére. Gent szerint a fúzió révén a Mannesmann-tulajdonosok – akik egyébként 44 százalékos érdekeltséghez jutnának a Vodafone-ban – a következő években több milliárd dolláros költségmegtakarításra számíthatnának a szinergiák révén. Elemzők ugyanakkor rámutatnak az ajánlat azon hátrányára, hogy nem tartalmaz készpénzes komponenst. A Mannesmann esélyeit javíthatja, hogy a részvények 40 százaléka német befektetők kezében van, így a Vodafone-nak a nemzeti érzülettel is meg kell birkóznia. Ennek meglétét mutatja, hogy a hírek szerint Gerhard Schröder német kancellár is azt szeretné, ha a Mannesmann visszaverné az ellenséges ajánlatot. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik