Gazdaság

OECD-PROGNÓZIS – Derűs látvány

A májusban jelzett 2,4-ről 3 százalékra módosította a világ együttes GDP-jének idei növekedésére vonatkozó prognózisát az OECD. A legújabb féléves jelentés a kedvező változtatást megtoldja azzal, hogy a következő két esztendőre egyaránt 3,5 százalékos bővülést vetít előre. Ezzel e szervezet is elismerte, hogy a világgazdaság túljutott azon a mintegy két évig tartó kritikus időszakon, amely az ázsiai válsággal kezdődött. Az ez évre vonatkozó korrekció elsősorban annak tudható be, hogy a délkelet-ázsiai országok többsége a vártnál gyorsabban tér magához, közülük is kitűnik Dél-Korea – igaz viszont, hogy Indonéziában továbbra is bizonytalan a helyzet. Japán számára az OECD májusban még recessziót valószínűsített az idei évre, most azonban már 1,4 százalékos növekedést prognosztizál.

Nyugat-Európát illetően a jelentés kitart a májusban megadott 2,1 százalékos idei tempó mellett, ami főként a német és az olasz gazdaság vártnál lassabb fellendülésével magyarázható. Jövőre és 2001-ben viszont már egyaránt 2,8 százalékra van kilátás, s ezzel párhuzamosan mérséklődik az európai gazdaságok többségének legfőbb gondja is, a magas munkanélküliség. Tekintettel a jelenlegi alacsony inflációra, az euró-zónában a november 4-i után belátható időn belül nem várható újabb kamatemelés.

Az Egyesült Államokban az idén 3,8, jövőre 3,1, majd 2001-ben 2,3 százalékos gazdasági növekedést jósolnak. A jelentés a kamatszint folyamatos emelkedésre számít, eszerint 2002-re az irányadó kamatláb eléri a 6,5 százalékot. A Fed számára komoly kihívásnak ígérkezik úgy végrehajtani a kamatemeléseket, hogy azok ne váltsanak ki túlzott reakciókat a részvény-, deviza- és kötvénypiacon. Az összességében optimista hangvételű jelentés rávilágít több kockázati tényezőre is, amelyek zavarhatják a globális konjunktúrát (lásd külön), valamint hangsúlyozza, hogy Latin-Amerika és Oroszország továbbra is sötét lónak számít. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik