Gazdaság

WTO-PLATFORM – Uniós agrárháború

A konkrét eredmények helyett inkább az általánosságok szintjén zajlott le Washingtonban Bill Clinton amerikai elnök és az Európai Bizottságot irányító Romano Prodi találkozója, amelyen a két politikus a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretén belül kezdődő új – előreláthatólag több éves – liberalizációs forduló programjáról tárgyalt. A felek reményüket fejezték ki, hogy a november 30-a és december 3-a között Seattle-ben tartandó miniszteri szintű nyitó értekezleten az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) egységesen tud majd föllépni a fő kérdésekben, s egyben szükségesnek nevezték a meglévő nézetkülönbségek áthidalását.

Ha áttörést nem is, némi előrelépést hozott az elnökök megbeszélése a kétoldalú kereskedelmi problémák terén. Mint ismeretes, Washington több száz millió dollárnyi importot érintő szankciókat léptetett életbe, amiért az EU nem engedélyezi a hormonkezelt amerikai marhahús importját. Prodi ígéretet tett arra, hogy Brüsszel a seattle-i tanácskozásig javaslattal áll elő a kérdések megoldására. Egyezség született arról is, hogy bizottságot állítanak föl, amely a genetikusan manipulált élelmiszerek ügyével foglalkozik majd. Eközben a közösségen belül is agrárháború zajlik Nagy-Britannia és Franciaország között, amelyből a legutóbbi fejlemények fényében London kerülhet ki győztesen. Az illetékes brüsszeli tudományos operatív bizottság (SSC) ugyanis megalapozatlannak ítélte a francia élelmiszer-egészségügyi hivatal azon, a brit kergemarhakórral (BSE) kapcsolatos véleményét, amelynek alapján a párizsi kormány továbbra is tiltja a szigetországból származó marhahúsimportot.

Az SSC döntése nyomán Brüsszelnek elvben eljárást kellene indítania Franciaország ellen, de az illetékesek reményüket fejezték ki, hogy sikerül a tárgyalóasztalnál megoldást találni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik