Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Év végéig érdektelenség

Nagymértékben befolyásolta a befektetők döntéseit az utóbbi időben a nemzetközi tőkepiacok szereplése. Az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos fokozódó aggodalmak a feltörekvő piacokon is komolyan éreztették hatásukat, mivel ezáltal az allokálható pénzmennyiség csökkenését. Bor Gabriella, az IE-New York Bróker Rt. szakértője szerint a Magyarországon befektetők az elkövetkező hónapokban nagyobb vételi pozíciókat nem fognak nyitni: a belpolitikai bizonytalanság és a 2000. év problémája inkább kivárásra késztet.

A portfólió összeállításakor a részvények és kötvények arányát 40-60 százalékban határozza meg az elemző. A részvények közül az OTP-vel kapcsolatos optimizmusnak az ad alapot, hogy bár a kibocsátás rövid távon gátat szab az árfolyam emelkedésének, a hazai makrogazdasági helyzet stabilizálódásából az alulértékelt bankpapír is profitálni fog. A Richter árfolyamesése az elemző szerint fundamentálisan nem indokolt, az orosz belpolitikai bizonytalanság enyhülését követően vélhetően visszatér a befektetők bizalma. A BorsodChem mellett az szól, hogy a kőolaj árának emelkedésével növekvő PVC-árak kedvezően érintik az árbevételt, a TDI-beruházással pedig egy keresleti oldalról magas növekedési kilátású termék kerül a gyártmánypalettára. A Pick a sertéspiac stabilizálódása révén kerülhet az érdeklődés középpontjába, míg a Danubius várható negyedéves gyorsjelentésnek köszönhetően vonzó a jelenlegi árszinten.

A kötvényportfólió meghatározásakor azért döntött több hosszabb lejáratú állampapír mellett a szakértő, mert optimista a hazai makrogazdasági környezettel kapcsolatban. Az esetleges kedvezőtlen külső körülmények miatt egy rövidebb futamidejű papírt sem árt szerepeltetni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik