Gazdaság

TOKAJ-HEGYALJAI – Termeléskorlátozási kényszer

Szepsy István családjának története évszázadok óta összekapcsolódik Hegyaljával és a tokaji aszúval. Egyike azon embereknek, akik hitükkel, kitartásukkal, az elmúlt tíz év munkájával elindították Tokaj-Hegyalját azon az úton, ami az elmúlt évtizedek mellőzöttsége után újra a világ első számú édes nemes bort termő vidékévé teheti a régiót. “A fajta, a talaj és az éghajlati adottságok ugyanis arra predesztinálják Hegyalját, hogy csak a nemzetközileg legelismertebb és éppen ezért legdrágább aszú jellegű borokat termő vidékekkel legyen összemérhető” – vallja Szepsy, aki szerint a tokaji aszú csak e borok között tudja megmutatni értékeit. Az általa megcélzott minőség eléréséhez azonban nagyon szigorú terméskorlátozásra van szükség a szőlőtermelés területén, a borkészítésnél pedig a háború előtti hagyományok felelevenítésére, ötvözve azokat a modern borászat elméleti és technológiai eredményeivel.

Pedig 1990-ig a Mádon lakó Szepsy István is – mint a hegyaljai gazdák általában – a tömegtermelésre beállított és alacsony piaci igényeknek megfelelni képes borászatban dolgozott. Egy, a bordeaux-i Chateau d’Yquemben – a világ talán leghíresebb édes nemes borát előállító pincészetében – tett látogatás után alakította ki elképzeléseit arról, hogy a szabadság adta lehetőségek közül Tokaj-Hegyaljának mit kell választania. Ezt a meggyőződését önállósodva, saját családi pincészetét kiépítve mindmáig következetesen képviseli, pedig a más termelési eljáráshoz szokott helyi termelők évekig bolondnak tartották, olyan kevés termő fürtöt hagyott a tőkéken. Borai eleinte csak az értő – elsősorban külföldi – vásárlók körében arattak sikert.

Szepsy István két éve családi pincészete mellett a több mint száz hektáron gazdálkodó Királyudvar Kft.-t is vezeti, emellett a helyi borászatokat tömörítő – a tokaji aszú egykori dicső hírnevének visszahódítását célul kitűző – Tokaj Renaissance Egyesület elnöke. Arra a legbüszkébb, hogy az aszúról alkotott elképzeléseit és termelési módszereit ma már a Mádon gazdálkodók egy része is példaértékűnek tartja. –

* ASZÚ. Hagyományos magyar, elsősorban, de nem kizárólag a tokaji borvidékre jellemző borkészítési eljárás. A penészesedés és a betöppedés után válogatott aszúbogyók felhasználásával készítik az aszúbort, amely az aszúsodott szemek arányától függően 3-6 puttonyos is lehet. Egy-egy puttony 18-20 kiló, szemenként válogatott aszúszemet jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik