Gazdaság

Európa felé

Úgy tűnik, az európai tanulmányok konjunktúrája a hazai oktatási piacot sem kerüli el, egyre nő ugyanis az ilyen oktatatást ígérő hazai főiskolák és egyetemek száma. Ilyen jellegű, változó idő- és költségtartalmú képzést nyújtó szakok működnek például a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, a szintén budapesti Közép-Európai Egyetemen vagy a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen is. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara az intézmény egy másik karával, a jogival együttműködve szervezte meg az Európa-szakértő diplomát adó kétéves posztgraduális képzést. Az elmúlt – e tekintetben első – tanévben 35 diák vett részt a programban.

A képzés törzse jogi, közgazdasági, általános műveltségbeli és európai intézmény történeti elemekből áll, ehhez jön még a nyelv- és a számítástechnika oktatás. Az előbbi alaptantárgyak felvétele 45 ezer, a nyelvi kurzusé 25 ezer, a számítógépes ismereteket adó óra hallgatása pedig 5 ezer forintjába kerül a hallgatónak.

A diploma megszerzésének feltétele, két európai unióbeli nyelvből megszerzett középfokú nyelvvizsga.

A szombathelyi Európai Tanulmányi Központ a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol tanszékéhez társulva kétéves modul formájában oktat európai tanulmányokat. A programra a főiskola bármely angolul beszélő hallgatója jelentkezhet, az órák jó része ugyanis ezen a nyelven zajlik. Külön tandíjat nem kell a programban résztvevőknek fizetniük.

A szombathelyiek a továbblépés érdekében a közelmúltban több akkreditációs pályázatot is beadtak már az illetékes oktatáspolitikai testületekhez: az ötéves, egyetemi diplomát adó európai tudományok képzés mellett kétéves, posztgraduális kurzust is szeretnének elindítani. S minthogy egy sikeres oktatási intézmény fenntartásához többféle hallgatói csoportot is érdemes megcélozni – feltételezve azt is, hogy egy kis európaiság senkinek sem fog megártani – terveik között szerepel mindezen kívül egy középiskolai tanárok számára szervezett Európa-szakos továbbképzés is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik