Gazdaság

A BUX-tól a MAX-ig

A tőzsdeindexek tömören, egy szám megadásával jellemzik a pénzügyi piacok egy meghatározott szegmensét, így az index változásából könnyen meghatározható a piac mozgásának iránya és nagysága, folyamatos figyeléséből pedig a trend iránya. Indexeket számolnak a részvények napi árfolyamából, az államkötvények és a kincstárjegyek hozamából. A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX jelenleg 18 részvény napi záró árfolyamértékéből számolt kapitalizáció-súlyozású index, bázisa az 1991. január 2-i 1000 pont.

A különböző időtávú kincstárjegyek hozamainak tömör meghatározására szolgál a Daiwa-MKB Befektetési és Értékpapír-forgalmi Rt. által 1992-ben kifejlesztett DWIX index. Ez az első nyilvánosan közölt hozamindex Magyarországon, összetétele és súlyozása alkalmassá teszi arra, hogy referenciaként használják a portfólió-menedzserek és a pénzügyi elemzők.

Július elejétől olyan új indexet is figyelhetnek a befektetők, amely a kis tőkeértékű részvények árfolyammozgását követi nyomon. A PSCX (Procent Small-Cap) index a Budapesti Értéktőzsde piaci kapitalizációjának mintegy 25 százalékát kitevő, kisebb tőkeértékű részvények árfolyammozgását mutatja.

Meg kell említenünk még az államkötvények hozamát reprezentáló Magyar Államkötvény Indexet (MAX), amelyet a CA IB Értékpapír Rt. és a TV3 Profitvadász hozott létre. A MAX az egy évnél hosszabb futamidejű, az elsődleges forgalmazói rendszerben szereplő, fix kamatozású államkötvények árfolyamából számított tőkeérték-súlyozású index. Az index 1996. december 31-i 100 pontos bázisáról 1999. június 30-ig 158 pontra nőtt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik