Gazdaság

UNIÓS BOTRÁNY – Hibádzó diszkréció

Új szabályokat akar bevezetni Romano Prodi, az Európai Bizottság leendő elnöke azzal kapcsolatban, hogy a testület leköszönő tagjai hol, és hivatali idejük lejárta után mennyi idővel vállalhatnak állást. Ez azután vált szükségessé, hogy Martin Bangemann ipari és telekommunikációs ügyekben illetékes bizottsági tag még tisztségéből való távozása előtt pozíciót vállalt a spanyol Telefónica igazgatóságában.

Jóllehet, az uniós jogszabályok formálisan nem tiltják Bangemann lépését – az úgynevezett amszterdami szerződés csak annyit mond, hogy a volt bizottsági tagoknak ilyen esetekben “maximális diszkrécióval” kell eljárniuk -, brüsszeli körökben megütközéssel fogadták a német politikus elhatározását.

Megfigyelők rámutatnak: nem kizárt, hogy az unió erkölcsi megtisztulását szívén viselő Prodi néhány uniós tagállamhoz hasonló szabályozást vezet majd be, ami egy-két éves “pihenőt” szab meg a vezető tisztségviselők számára, mielőtt olyan cég alkalmazásába állnának, amelyek felügyeletét még nemrégiben ők maguk látták el. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik