Gazdaság

REORGANIZÁCIÓ AZ AUTÓKERNÉL – Átnyergeltek ingatlanra

Az állami tulajdonos el szeretné adni az átszervezés alatt álló Autóker-csoportot, amelyben pillanatnyilag az ingatlanok jelentik a legfőbb értéket.

Járműkereskedelemmel már nem foglalkozik az Autóker Holding Rt., a hozzá tartozó cégek közül az Autóker Autókereskedelmi Kft. végelszámolása ugyanis június 30-án befejeződött. A szállítmányozási tevékenységet folytató Autóker Transped Kft. június 6-a óta a Volán Tefu Rt. 100 százalékos tulajdonában működik, az értékesítésből befolyt összeget a holding-fejlesztésekre fordítja.

Az Autóker Holding fő tevékenysége az ingatlanhasznosítás: saját ingatlanjai bérbeadása mellett ezek folyamatos karbantartását, felújítását végzi. Az rt. 3,3 milliárd forint jegyzett tőkéjéből 1,9 milliárdot az ingatlanok tesznek ki, az ezek bérbeadásából származó bevétel 1998-ban 574 millió forint volt. A legnagyobb értékűek közül a Pannónia utcai telken a bérbe adott Family Hotel és egy irodaépület áll. Az Ecseri úti és a Hofherr Albert úti területen pedig irodaház és több raktárépület található. A vagyonértékelés jelenleg folyik.

A holding az egyszemélyes tulajdonosként általa alapított társaságok közül az egyetlen megmaradt felügyeletét, irányítását is ellátja. A névhez kapcsolódó tevékenységre egyedül ez utóbbi, az Autóker Gamma Kft. emlékeztet, ez ugyanis autóalkatrészek, autó-felszerelési cikkek kis- és nagykereskedelmével foglalkozik, emellett bérraktározást vállal és saját ingatlanjait is hasznosítja.

A múlt évet 33 millió forintos veszteséggel zárta az Autóker Holding; a Gamma mintegy 338 millió forintos, az autókereskedelmi egység pedig 4 millió forintos deficitet mutatott ki, az Autóker Transped ugyanakkor gyakorlatilag nullszaldót produkált. “Elképzelésünk szerint az idén mindenképp fel kell számolni az Autóker Gamma Kft. veszteségforrásait; ki kell árusítani leértékeléssel a raktárkészlet azon tételeit, amelyeknél a forgási sebesség meghaladja az egy esztendőt, s a cég kereskedelmi politikáján is változtatni kell” – ecseteli a teendőket Csiki Károly, az Autóker Holding Rt. január 15-én kinevezett vezérigazgatója. A Gamma mindemellett túlméretezett ingatlanokon végzi kereskedelmi tevékenységét, boltjainak átlagos alapterülete például 2 ezer négyzetméter, holott ennek negyede is elegendő lenne. A jelenleg mintegy 20 értékesítési pontból álló láncolatot viszont 200 tagúra kívánják bővíteni. Az elképzelések szerint ez nem saját egységek létrehozásával, hanem partneri rendszer kialakításával történne. Csiki Károly úgy látja, hogy külön kell választani a Gamma kis- és nagykereskedelmi tevékenységét, s ennek megfelelően átalakítani a kereskedelmi politikáját. Ide tartozik a jelentősebb vevők nagykereskedelmi kiszolgálása, mégpedig az eddiginél gyorsabb és szakszerűbb módon – házhoz szállítanák például az árut, s folyamatosan tartanák a kapcsolatot az ügyfelekkel. Ez nem feltétlenül jelent létszámleépítést – a Gamma jelenleg 197, a holding pedig 34 alkalmazottat foglalkoztat -, ám az biztos, hogy az új rendszer működtetéséhez megfelelő képzettségű emberek szükségesek.

A részvénytársaság május 28-i közgyűlése arra hatalmazta fel az igazgatóságot, hogy készítse elő a Gamma üzletrészének majdani értékesítését. “Nehéz lenne olyan befektetőt találni, aki a két igencsak eltérő profilú céget, az ingatlanhasznosító holdingot és a kereskedelmi tevékenységet folytató Gammát egyforma szakszerűséggel tudná működtetni” – véli a vezérigazgató. A közelmúltban felmerült az Autóker Holding kárpótlási jegyes konstrukciójú privatizációja is, ám ez a vezérigazgató szerint a részvényeknek csak töredékét érintheti, s a magánosítással legalább egy évet célszerű lenne várni, hogy a reorganizáció eredményei már érezhetőek legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik