Gazdaság

FT-RANGSOR – Technológiai magasságok

A finn Nokia az utóbbi öt esztendő legjobban teljesítő európai vállalata – legalábbis ez derül ki a Financial Times (FT) által közzétett legfrissebb listából (lásd a táblázatot). A rangsort a brit szakemberek a részvényesek által bezsebelt hozamok (angol rövidítéssel: TSR) alapján állították össze, méghozzá úgy, hogy a vállalati részvények árváltozásához hozzáadták a kifizetett osztalékot. (Az utóbbiról feltételezték, hogy azt a befektetők újra az adott vállalat papírjainak vásárlására fordították.) A felmérésbe mintegy 600 európai vállalatot vontak be, megvizsgálva azok egy-, és ötéves teljesítményét.

A cégek egyéves hozamát mutató listán az első hat vállalat közül öt a telekommunikációs és információtechnológiai szektorhoz tartozik. A cégek e körének jó teljesítménye nem véletlen, hiszen az előbbi ágazatban az elmúlt fél évtized során 300, az utóbbiban pedig 400 százalékkal növekedett a megtérülési ráta. Az említett két szektoron kívül – különösen a fél évtizedes teljesítményeket alapul véve – a gyógyszeripar, a bankszektor és az életbiztosítási ágazat mutatott fel kimagasló teljesítményt.

A felmérés azt mutatja, hogy a társaságok jó része inkább az ágazat népszerűsége miatt, mintsem az erős menedzsmentje révén ért el kedvező pozíciókat. A Deutsche Telekom például az egyéves listán annak ellenére az előkelő hatodik helyet foglalja el, hogy a tavaly óta liberalizált uniós piacon egyelőre még nem bizonyította be, hogy komoly növekedési tartalékokkal rendelkezik.

A felmérés készítői megjegyzik: a külső árfolyammozgások is befolyásolhatják a rangsort. Ez a körülmény elsősorban az euró-zónához nem tartozó brit vállalatokat – köztük az egyéves listán első helyre került Telewest Communicationst – érinti. Az elmúlt öt esztendőben ugyanis az angol font 15 százalékot erősödött az euró valutakosarához képest.

A pénzpiaci fejleményeken túlmenően, a vizsgálat készítői szerint négy tényező ragadható ki, amelyek az élbolyban végzett vállalatokat a “magasba röpítették”. Ilyennek tekinthető a termékinnováció, a jól végrehajtott és világos üzleti stratégia, az újszerű vállalatvezetési struktúra, valamint a társaság nemzetközi ambíciói. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik