Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Szeptemberi remények

Legkorábban szeptember elején számít jelentősebb árfolyam-emelkedésre Váradi Dóra, az Erste Bank alapkezelő társaságának portfólió menedzsere. A nyári hónapokra inkább az árfolyamok lemorzsolódásával kalkulál a szakértő, amit meglehetősen óvatos portfólióajánlásával is alátámaszt. A rövid távú pesszimizmus fő oka az az általános piaci várakozás, amely szerint a magyar és az amerikai makrogazdasági mutatók romlani fognak a közeljövőben. Figyelmeztető jel a tengerentúli piacok változékonyságának növekedése.

Mindezek alapján az elemző a diszkont kincstárjegyek 60 százalékos arányát tartja optimálisnak, mégpedig 3 hónapos átlagos futamidő mellett. A választás azért esett erre a lejáratra, mert e papírok augusztus végén, szeptember elején futnak ki, amikor is a talán két legmeghatározóbb – a júliusi és az augusztusi – inflációs adat nyilvánosságra kerül.

A magyar tőzsdére bevezetett részvények nagy általánosságban tekintve nincsenek alulértékelve, de egyes társaságok papírjaiba érdemes lehet jelenleg is befektetni a bennük rejlő jó növekedési kilátások miatt. Ilyen részvények lehetnek a NABI és az Antenna Hungária. A Kékkút részvényeit elsősorban azért szerepelteti, mert a folyamatosan bővülő ásványvízpiacon jelentősen nőhet a cég árbevétele, köszönhetően annak, hogy termékét a legolcsóbban forgalmazza.

A nagyobb társaságok közül a Mol és a Richter került be a portfólióba. Az első esetében a jó üzemi eredmények és a gázár képletének várható módosítása, míg a Richternél a második negyedévben már feltehetően érezhetően növekvő oroszországi export lehet a fő alapja egy, a piacot meghaladó emelkedésnek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik