Gazdaság

DCS 1800-AS TENDER – Hárman versenyben

A részeredményeket figyelembe véve minden eddigi várakozást felülmúltak a DCS 1800-as közcélú mobilfrekvenciára beadott pályázatok. A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) tájékoztatása szerint a legmagasabb koncessziós ajánlat 29 milliárd forint volt. Vagyis jelenleg ennyit ér az 1800-as frekvencia, amelyet a leendő új mobilszolgáltató szeptember 7-én átvehet és arra hálózatot építhet. A tervek szerint a koncessziós díjakból 70 százalék a hírközlési alapba, 30 százalék pedig a központi költségvetésbe kerül.

Értesülések szerint csak három konzorcium maradt állva a négy pályázó közül; az osztrák Mobilkom (a Telecom Italia leányvállalata) a szaktárca szűkszavú tájékoztatása szerint alulmaradt a versenyben. E pályázó ugyan május 26-án még azt adta hírül, hogy győzelemre számít, ám a bejelentést a szakma már akkor is fenntartással kezelte, ugyanis egyértelmű volt, hogy a Telecom Italia az Olivettivel való fúziója után jó darabig távol marad a jelentősebb összeget felemésztő befektetésektől. A koncesszióért így az angol Orange és az amerikai Callahan Associate vegyes vállalata, a szintén angol AirTouch és a német RWE konzorciuma, továbbá a francia-német együttműködést megtestesítő CGSat-Mannesmann érdekeltség küzd (Figyelő, 1999/19. szám).

A részeredményeket alapul véve a Figyelő számításai szerint a központi költségvetésbe (a mostani állás szerint) 15,3 milliárd forint kerülhet. Az összegben már benne van a Westel 900 és a Pannon GSM koncessziós díja is, hiszen e két szolgáltatónak is tendert hirdetett a KHVM. A pályázat kiírása szerint a két működő GSM-szolgáltatónak mindenképpen ki kell fizetnie egy alapdíjat az 1800-as frekvenciára, amely 2,75 milliárd forint. Ez csak abban az esetben növekszik, ha a maradék egy frekvenciára nagyobb árajánlatok érkeznek, mint 5,5 milliárd forint. Amennyiben e fölött értékelik a külföldi befektetők a frekvencia koncesszióját, a Pannon GSM-nek és a Westel 900-nak a különbözet 15/23-át, vagyis valamivel több, mint 0,65-szörösét kell kifizetniük. Ez az összeg 18,85 milliárd forint lenne. Ám a szaktárca limitálta a két hazai GSM-szolgáltató koncessziós díjat 11 milliárd forint körüli összegben. (Ezeket és a legmagasabb ajánlatként szereplő 29 milliárdot összeadva épp 51 milliárd forint bevétel származhat a koncesszióból. A végösszeg 30 százaléka 15,3 milliárd forint.)

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a Westel 900 és a Pannon GSM két-két frekvenciára adhatta be pályázatát, de ezek közül csak egyet-egyet nyerhetnek el. Nem mindegy melyiket, ugyanis a mobilhálózatok közötti barangoláskor, vagyis a roamingnál számít, hogy melyik az alacsonyabb hullámsáv. A mobiltelefon-készülékek ugyanis az alsóbb frekvenciák környékén kezdenek el roaming lehetőség után keresni, s értelemszerűen azt a szolgáltatót választják, amelyet ott találnak.

Bölcskei Imre, helyettes hírközlési államtitkár szerint a következő 4-5 évben 150-200 milliárd forint működőtőke beáramlása várható a magyar távközlésbe. Ebből legalább 100 milliárd forintot jelentenek majd az új DCS-szolgáltatók beruházásai. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik