Gazdaság

KEZDŐÉ AZ ARANY PÁLMA – Cannes-i kölcsönző

Az Arany Pálma-díjat kiosztották, a cannes-i luxusszállodák lassan kiürülnek, ám a történetek a sztárok allűrjeiről, szeszélyeiről, ruháiról, ékszereiről valószínűleg még jó néhány hétig témát szolgáltatnak a sajtónak. A legtöbbet a Majestic szálló alkalmazottjai tudnának mesélni, ám ők ezt nem teszik. Bár ebben a világ talán legszebb panorámájú hoteljében lakik a fesztivál ideje alatt a sztárok színe-java, csak néhány valóban érdektelen ügy kerül a falakon kívülre. A titkokra szigorúan ügyel a Majestic nagyasszonya, Myriam Meister, aki ötven szobaasszonyt irányít és vigyáz arra, hogy senki ne férjen rajta kívül a “Kardex” elektronikus rendszerhez, amely a VIP-vendégek minden szokását, speciális óhajait, ízlését archiválja.

A pletykára éhes közönségnek viszont meg kell elégednie néhány érdektelen sztorival. Így például, annak híre mehetett, hogy Gerard Depardieu, ha éhes, úgy este 11 tájban egyszerűen lemegy a konyhába és kiszolgálja magát. A helyet ismeri, hiszen ezelőtt 20 évvel a Majestic strandján volt úszómester. Arról is beszélnek, hogy Claudia Schiffer nem hagyja el soha a lakosztályát este 6 óra előtt, és hogy Catherine Deneuve még a személyzetnek is napszemüvegben nyit ajtót. Virginia Ledoyen a nyitóestélyre a Croisette-en a Chanel Boutique-ban választotta ki a ruháját, hogy azután másnap visszaadja. Ezt megszokták. Nem csak tőle, a többi sztártól is.

Cannes-ban ugyanis mindenki csak kölcsönöz. A hírességek számára minden ingyen van, a legnagyobb divatdiktátorok, ékszerészek rivalizálnak a kegyekért, ha netán pedig valaki valami saját holmiban lép fel, akkor azt a ruhát, ékszert lehetőleg még a fesztivál ideje alatt elárverezik. Többnyire jótékony célokra.

De térjünk vissza arra, miből is választhattak a sztárok, akár tíz perccel a porondra lépés előtt. A divatszakma gyakorlatilag egy nyitott gardróbot bocsátott a “feledékeny” művészek rendelkezésére. Ha valaki netán estélyi ruha nélkül érkezett Cannes-ba, 200 páratlan ruhaköltemény közül csak talált egy megfelelőt. A szállítók – Lolita Lempicka, Escada, Balenciaga, Givenchy, Cloé, Gerard Durel, Chanel – nem az utolsók a szakmában.

Csecsebecse is akadt a Földközi-tenger partján. Egyeseknek saját szállítója volt, így Catherine Deneuve Chaumet briliánsaiban csillogott, igaz a fesztivál után a művésznő nyitja meg a kereskedő legújabb butikját Monte Carlóban. Másoknak meg kellett elégedniük Harry Winston és Chopard árujával. Az előbbi a hírek szerint 80 millió dollár értékű ékszerrel érkezett Cannes-ba, és egy-egy sztár esetenként akár 8-10 millió dollár értéket is magára aggatott, úgyhogy volt dolguk a body guardoknak.

Amúgy mellékesen pedig meglepetést egyedül a zsűri okozott az idei cannes-i fesztiválon. Az Arany Pálmát a Rosetta című belga film nyerte el. Alkotóit, a Dardenne-fivéreket mostanáig nem jegyezte a szakma, a 18 éves főszereplő Emilie Duquenne pedig ez idáig nemhogy filmszerepet, de még gyári munkát sem kapott a filmgyártásáról amúgy sem híres Belgiumban. Az egyéb díjak többsége ugyancsak ismeretlen európai alkotóknak jutott, miközben egyetlen amerikai film sem bizonyult kitüntetésre méltónak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik