Gazdaság

CSILLAGOK HÁBORÚJA – Dollármilliárdok

Alig egy hét telt el a bemutató óta, de a Csillagok háborújának a magyar keresztségben a sejtelmes Baljós árnyak címet elnyerő újabb epizódja (Stars Wars: The Phantom Menace) máris nyereségesnek bizonyult. Az első nap valaha mért legmagasabb, több mint 28 millió dolláros jegybevétele után az első hétvégén 61 millió dollárt kasszírozott Lucas mester – ez utóbbi ugyan csupán az ezüstéremhez elegendő a nagy rivális, Spielberg Jurassic Parkja mögött -, így a film a 110 millió dollárra becsült költségeket lényegében egy hét alatt kitermelte.

Az eredetileg 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja újabb epizódját, május 19-én szerdán éjfél után egy perccel, 2970 moziban egyszerre kezdték vetíteni. Az űreposz e fejezete a már ismert trilógia – a Csillagok háborúja, a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér – előzményeit, ezúttal Luke Skywalker apjának, Anakin Skywalkernek a gyermekkorát dolgozza fel. A rendező szerepét a viszont ezúttal is George Lucas vállalta magára.

A trilóga a filmtörténet eddigi legjövedelmezőbb vállalkozása. A három rész csak jegybevételekben több mint 2 milliárd dollárt hozott, de ennél többet jelentettek a Lucas által az eredeti szerződésben önmagának kényszerűségből kikötött licencjogok. Annak idején senki sem gondolta volna, hogy ebből több milliárd dollár fog befolyni, így a filmstúdió örömmel mondott le ezekről a jogokról a rendező honoráriumának csökkentése fejében… Lucas zseniális érzéke persze nemcsak ezen a téren mutatkozott meg. A Csillagok háborúja első része a különleges filmeffektusok terén is úttörő munkának bizonyult, s ezt a hagyományt a Baljós árnyakban is folytatta a rendező. A “hi-tech” filmekben szokásos 300-400 helyett több mint 2 ezer különleges effektus, valamint számítógéppel tervezett és a “hagyományos” filmbe bemontírozott űrbéli szörnyek borzolják a nézők idegeit. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik