Gazdaság

ÚJ WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZER – Versenyfutás az idővel

Még az idén piacra dobják a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 2000-et, pedig a nevében szereplő év közepéig nem lesz jól használható. Szakértők ennek ellenére azt tanácsolják: célszerű hamar beszállni.

Csak akkor dobják piacra a Windows 2000 nevű rendszert, amikor már teljesen készen lesz – nyilatkozták április végén a Microsoft vezetői. E fogadkozás megértéséhez tudni kell, hogy annak idején az új szoftver elődje, az NT 4.0 hálózati operációs rendszer megjelenése után sok vád érte a céget: hibáktól hemzsegő termékkel rukkolt ki. Tény, hogy az azóta eltelt csaknem két év alatt már az ötödik szervizcsomagot kapják a vásárlók. Az informatikai piacon a technológiai know-how gyorsan változik, a verseny nagy, s az agresszivitásáról ismert Microsoftról csak rövid ideig lehetett azt hinni, hogy marketingstratégiát változtat.

Most már ugyanis úgy tudni, hogy a Windows 2000 még az idén – előreláthatóan ősszel – piacra kerül. A szoftver azonban a nevében is szereplő jövő év közepéig nem lesz jól használható – állítja a számítástechnikai kérdésekben mértékadó Gartner Group. Ed Thompson, az elemző cég szakértője szerint még jó néhány hónap kell ahhoz, hogy a redmondi óriás megbízható, stabil és minden vonatkozásban teljes szoftvert varázsoljon a jelenlegi, egyébként jó irányba menő fejlesztéseket tartalmazó próbaverziókból. Thompson, első hallásra meglepő módon, mégis azt tanácsolja: azok, akik már most tudják, hogy át akarnak nyergelni az új rendszerre, a hiányosságok ellenére igenis kezdjék meg a felkészülést.

SZEKEMBERHIÁNY FENYEGET. Az előrejelzések szerint ugyanis a piacon két éven belül hiány lesz a Windows 2000-hez értő szakemberekből, akiknek órabére ennélfogva igencsak borsos lesz. A rendszer sajátosságai miatt az NT 4.0-s képzettség nem lesz elegendő. Itthon is már tavaly óta folyik a Windows 2000 oktatása, az NT-szakértőket ötnapos intenzív tanfolyamon ismertetik meg az új rendszerrel. Egyelőre főként a partnercégek küldik alkalmazottaikat ilyen tanfolyamra, de őket viszont szép számban.

Az ezredfordulós szoftver megkönnyíti majd a rendszeradminisztrációt, a hálózati munkát, de emellett néhány megbízható multimédia-szolgáltatást is fog nyújtani. Az elsődleges fejlesztési szempont azonban a tulajdonlás költségének (Total Cost of Ownership) csökkentése és a felhasználók napi munkájának megkönnyítése volt.

KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK. A szoftver több hardvert támogat, mint a korábbi verzió, úgyhogy most már számos gyártó kínálja új gépeiben. A fejlesztők szerint a Windows 2000 kis- és nagyvállalatoknak egyaránt megéri majd, hiszen a tárolókapacitás, illetve a processzorszám alapján lehet választani különböző szervertípusok között. A kisvállalkozásoknak, illetve az otthoni felhasználóknak könnyebbséget jelent a notebookok speciális képességeinek jobb kiaknázása. Ha például egy kéziszámítógép készenléti, úgynevezett szunnyadó üzemmódba van állítva, de valamilyen inger éri kívülről (például a hálózaton át küldenek egy fájlt), akkor automatikusan “felébred”.

A Windows 2000 legnagyobb “durranása”, a felhasználók által régóta hiányolt Active Directory (aktív könyvtár) lesz. A könyvtár jól skálázható (vagyis a felhasználók száma tetszőleges nagyságrendben határozható meg), és egymilliárd objektumot képes tárolni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körülbelül 160 millió ember adatait lehet a segítségével nyilvántartani. Előnye emellett, hogy rugalmas, s a programozáshoz alig értők által is könnyen bővíthető.

A titkosítási eljárás fejlettebb, mint amit az NT-knél megszokhattak a felhasználók, de természetesen annak minden eszközével kompatíbilis. Lehetőség nyílik arra is, hogy a felhasználó akár a szerveren titkosítsa a dokumentumait, oly módon, hogy csak ő és a vállalati rendszergazda férhessen hozzá.

A multimédia-alkalmazásoknál a továbblépés abban nyilvánul meg, hogy míg az NT 4.0-ban az alkalmazásokat tartalmazó NetShow szervert külön kellett beszerezni (letölteni az Internetről), addig itt már ez az alapoperációs rendszer része. A fejlesztések mögötti elképzelés az, hogy multimédián nem hangot, képet vagy beszédet kell érteni, hanem az adattípusok sokféleségét, tehát azt kell lehetővé tenni, hogy a felhasználók maguk döntsék el: mit tekintenek a multimédia részének. Az NT tekintetében egyébként Magyarországnak van a régióban a legnagyobb multimédiás referenciája, mivel az egyik legnagyobb hazai cégnél az úgynevezett multicast eszközön keresztül, hálózaton szétszórt videoanyag segítségével tanulja az Outlookot több ezer felhasználó.

A magyar nyelvű verzió az amerikai megjelenést követő 120 napon belül kerül majd piacra. Az NT tekintetében a Microsoft körülbelül két éve érte el azt, hogy világviszonylatban többet adott el belőle, mint amennyi a többi hálózati operációs rendszerből fogyott. Magyarország a cég termékeinek elterjedtségét nézve kétéves, de egyre csökkenő lemaradásban van, így a Windows 2000 felfutását körülbelül ennyi idő múlva várják a szakértők. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik