Gazdaság

KOMMENTÁR – Jogtudatalatti

Milyen példát mutatott Fodor Gábor szaibaddemokrata országgyűlési képviselő, aki a televízióban részletesen elmagyarázza, hogy miért ítélték el jogtalanul a pártjához közelálló üzletembert? Milyen példát mutatott Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester, amikor feltörte lepecsételt irodáját? Milyen példát mutatott az az ORTT, amelyik az Írisz TV-ügyében hónapok óta magyarázza a lehetetlent, hogy miért is nem kell(ene) végrehajtania a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletét? A költői kérdéseket nem szabad megválaszolni…

Akadnak helyek – Európában például a skandináv országok vagy Írország -, ahol alig-alig merül fel a bírói ítéletek végre nem hajtásának gyakorlati problémája. Az Egyesült Államokban ezzel szemben rendszeresen vizsgálják egy-egy jogszabály végrehajtási tapasztalatait, és ha azok kedvezőtlenek, akkor gondoskodnak a hatálytalanításról. Az amerikai felfogás szerint ugyanis a társadalom jogtudatára nézve hallatlanul káros dolog, ha egy adott rendelkezést lehetetlen betartatni.

De nemcsak a társadalom jogtudatára káros, ha a bírósági ítéleteket semmibe veszik. A gazdaság szereplői számára például elemi követelmény, hogy érvényt tudjanak szerezni jogaiknak. De legalább ennyire fontos a gyermekét egyedül nevelő elvált asszonynak, hogy biztosan számíthasson volt férjétől a gyerektartásra. Ehhez pedig neki is szüksége van a gyorsan és hatékonyan működő bíróságokra.

A sort gyakorlatilag a végtelenségig lehetne folytatni, az alapkérdés azonban mindenki számára világos: mit lehet tenni a jogerős ítéletek minél szélesebb körű végrehajthatósága érdekében. A kilencvenes évek minden válságkezelő programja ellenére nem kisebbedett a bíróságokra háruló teher. A folyamatosan beérkező ügyrengeteg feldolgozását ráadásul nehezíti az életviszonyok bonyolultabbá válása. A szakemberek úgy vélik: a jogerős ítéletek végrehajtásában akkor lehet előrelépni, ha több hatóság tevékenységét, munkaidejét sikeresen összehangolják. Persze ez megnöveli a jogerős ítélet érvényesítésének költségeit. A többletráfordítás azonban megtérül, mert egyúttal lehetőséget teremt a perek tárgyalótermeken túli történetének lerövidítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik