Gazdaság

MIÉRT NEM SZABAD HALOGATNI A KIIGAZÍTÁST?

KEVESEBB KEDVEZŐTLEN HATÁS. Minél korábban valósul meg, annál kisebb mértékű korrekcióra van szükség a fenntartható államháztartási és folyómérleg-pozíció elérése érdekében. Ezzel összhangban minél hamarabb valósul meg a korrekció, időtartamukat és mértéküket tekintve annál kisebbek lesznek a kedvezőtlen hatások a reál-GDP növekedésére.

GYORSABB POZITÍV HATÁS. A költségvetési kiigazításnak időben és mértékben természetesen eltérő, de kedvező makrogazdasági következményei lennének: így pozitívan befolyásolná az infláció és a kamatlábak alakulását, lassítaná a folyómérleg deficitjének növekedését, pozitívan hatna a tőkeáramlások volumenére és szerkezetére, valamint fegyelmező hatással lenne a jövedelemkiáramlásra. A megfelelő szerkezetű kiigazítás a GDP növekedését sem érintené kedvezőtlenül, különösen, ha ezzel párhuzamosan mérséklődne a monetáris politikára a magas reálkamat-színvonal fenntartása miatt nehezedő nyomás.

DEMONSTRÁCIÓS HATÁS. A gazdaságpolitika a korrekcióval jelezhetné, hogy a megváltozott külső tényezők mellett is változatlan prioritásként kezeli a kiegyensúlyozott makrogazdasági környezetet. A gazdaságpolitika hitelességét és az ebből származó előnyöket is növelné, ha képes lenne annak demonstrálására, hogy nem a maitól jelentősen eltérő exogén körülmények között tett ígéretek és a rövid távú növekedési szempontok teljesítése, hanem a változó körülményekre történő reagálás és a középtávon fenntartható növekedési és egyensúlyi célok mozgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik