Gazdaság

GYÓGYSZERTÁMOGATÁS – Állják a számlát

A tavaly elfogadott 1999-es tb-költségvetés egyik nagy újdonsága volt a zártkasszás gyógyszer-támogatási rendszer, amely - ha betartják - annyit jelentett volna, hogy az Államkincstár a továbbiakban nem állja a gyógyszerkeret túllépésének költségét. Mint utóbb kiderült, az ijedelem korai volt.

A gyógyszerfogyasztás finanszírozási kiadásai az idén is rendre meghaladták a szűkre szabott előirányzatot, ráadásul a gyártók által kiharcolt legalább 3 százalékos, de néha még ennél is nagyobb mértékű áremelést is csak részben tudta kompenzálni az egészségbiztosító. Ennek következtében számos közkedvelt gyógyszer egyszerűen lekerült a támogatott szerek listájáról.

Mindezek után a kormány a múlt heti ülésén felhatalmazta a Kincstárt, hogy – az éves előirányzat 5 százalékát meghaladó kiadástúllépés ellenére – fizesse ki a gyógyszertámogatásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP).

Kiderült az is, hogy az 5 százalékot meg nem haladó túllépés esetén elegendő a pénzügyminiszter hozzájárulása, pusztán e fölött van szükség a kormány döntésére. Az állítólagos kemény költségvetési korlát tehát gyorsan felpuhult. (A túllépés mértékéről annyi tudható, hogy a gyógyszerár-támogatási igény az év első két hónapjában a 123 milliárd forintos éves előirányzatból az időarányos 22 milliárd helyett több mint 25 milliárd forintot emésztett fel.) A kormány persze nem teheti meg, hogy szó nélkül visszavonja a múlt év végén hozott szigorításokat, éppen ezért szakmai program kidolgozását várja az Egészségügyi Minisztériumtól és az OEP-től.

Selmeczi Gabriella, a tb-alapokat felügyelő politikai államtitkár szerint mintegy 2 milliárd forintos kárt okozott az a pánikhangulat, amelyet a 17,5 százalékos gyógyszerár-emelésről szóló, utólag megalapozatlannak bizonyult hírek keltettek. Ugyanakkor Borókai Gábor kormányszóvivő szerint a pánikot olyan lobbycsoportok keltették, amelyeknek az volt az érdekük, hogy a gyógyszerekből több fogyjon, mint amennyit egyébként fogyasztanának.

Amúgy Selmeczi Gabriella szándékai szerint az OEP-nél a gyógyszerrendelési szokásokat is megpróbálják befolyásolni a vényellenőrzési rendszer javításával. Ehhez ismét csak a kormányszóvivő fűzött kiegészítést, mondván: felmérések szerint vannak olyan területek az országban – elsősorban a román és az ukrán határ mentén -, ahol az országos átlag ötszöröse kel el gyógyszerekből. A szóvivő – remélhetően kormányvéleményt tolmácsolva – azt is elmondta, hogy nem reménytelen a zárt gyógyszerkasszából fedezni az éves ártámogatási szükségletet. Ám, hogy ez minként érhető el, azt sem ő, sem Gógl Árpád egészségügyi miniszter, sem Mikó Tivadar OEP-főigazgató nem tudta megmondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik