Gazdaság

A GVH ÉVES BESZÁMOLÓJA – Versenyezni pedig muszáj

A távközlési piac tervezettnél korábbi megnyitásáért cserébe nem szabad olyan lehetőségeket adni a Matávnak, amelyek révén a cég később akadályozni tudja a versenyt - figyelmeztet éves beszámolójában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az energiaszektorban a hatóság a versenyre alkalmas, illetve a monopóliumot jelentő tevékenységek teljes szétválasztását szorgalmazza.

Nemzeti érdeknek nevezi a GVH a verseny megteremtését mind a távközlésben, mind pedig az energiaszektorban. Az utóbbi területen a villamosenergia-iparral kapcsolatos elképzeléseket tartja a legbiztatóbbnak, bár fennáll a lehetősége annak, hogy olyan szabályozás alakul ki, amely csak formailag felel meg az Európai Unió (EU) elvárásainak. A GVH folyamatosan érzékeli az ellenállást – részint a verseny által esetleg hátrányosan érintett vállalkozások, részint az államigazgatás egyes képviselői részéről. Márpedig az új szabályozásnak nemzeti érdekből túl kellene mennie az EU minimális elvárásain. Elengedhetetlen például, hogy az áram nagy- és külkereskedelmében, valamint az áramtermelésben bevezessék a versenyt, s megtiltsák, hogy a nagyfeszültségű hálózatot és a rendszerirányítást birtokló, illetve működtető szereplő erőművel rendelkezzen, s kereskedelmi tevékenységet is végezzen.

A távközlésben a piacnyitás jogi deklarációja révén még nem alakul ki verseny, a piacot uraló korábbi monopólium mesterségesen akadályozhatja versenytársak piacra lépését. Ezért a Matávnak a piacnyitás előrehozásáért nem szabad olyan engedményeket adni, amelyekkel gátat tud vetni a verseny kialakulásának. A GVH igyekszik fenntartani a versenyt a kiskereskedelemben is, látván az ezen területen megmutatkozó, versenyt korlátozó törekvéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik