Gazdaság

AUTH KONTRA PRINCZ – Konkrétabban

További taggal bővült az elmúlt héten azok száma, akik a Postabank volt vezetősége idején felhalmozott horribilis hiány miatt büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeztek. A Pénzügyminisztérium (PM) után ezúttal maga a hitelintézet új vezetősége tett feljelentést a rendőrségen. Időközben az Állami Számvevőszék bejelentette: az összegyűlt dokumentumok alapján a jövő héten elkezdik a Postabank helyszíni ellenőrzését, az viszont előreláthatóan csak a nyár végén zárulhat le.

Egy dologban a Postabank új és régi vezetője demonstrálta egyetértését: Auth Henrik és a múlt héten általa – ismeretlen társaival egyetemben – feljelentett elődje, Princz Gábor egyaránt bízik a demokrácia tisztaságában. Ezen reményét az utóbbi abban a nyílt levélben fejezte ki, amelyet néhány napja küldött Bécsből faxon néhány hazai sajtóorgánumnak.

Ugyanezen elvárás jegyében a Postabank mostani vezetősége – a két héttel korábban a rendőrségen szintén Princz és társai ellen feljelentést tevő PM által említett vétségek felsorolásán túl (lásd külön) – konkrét ügyekben kérte a nyomozás megindítását. A bank által lapunknak eljuttatott sajtóközlemény szerint Authék elsősorban a Nádor ’95 Rt., a spanyol ingatlanok, a volt Pénzintézeti Központ Bank részvényopciója, a bécsi székhelyű Trigon Bank részvényeladása és a hitelportfolióba tartozó elemekkel kapcsolatos ügyek alapján tartják szükségesnek a volt vezető és a neki esetleg segédkezők felelősségének megállapítását.

Mint a felsorolásból kiderül, a szóba jöhetők közül a Postabank korábbi hivatalos könyvvizsgálója, a Deloitte&Touche ezúttal sem került be a felelősségre vonandók körébe. A hitelintézet mostani vezetősége mindössze annyit jegyzett meg, hogy az 1998 augusztusa óta feltárt tények alapján valószínűsíthető, hogy az említett könyvvizsgáló részére kiadott úgynevezett teljességi nyilatkozat tette szükségessé a bank 1997. évi mérlegének tavaly december végi módosítását. (A nyilatkozatról az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet megbízásából vizsgálódó KPMG is megállapította, hogy tartalmilag nem felelt meg a valóságnak.) A mostani vezetőség szerint a korábbi menedzsment mulasztása nagy valószínűséggel alkalmas lehet arra, hogy a nyomozás során megállapítsák a számviteli fegyelem megsértését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik