Gazdaság

ZWACK UNICUM RT. – Megvédő minőség

A Zwack Unicum Rt. konszolidált, de nem auditált bruttó árbevétele az idei első hat hónapban a tavalyihoz hasonló nagyságú, 6,33 milliárd forintnyi volt, az adózás előtti eredmény viszont 39 százalékkal nőtt. A cég nettó árbevétele - amely csupán 6,4 százalékkal bővült - 3,84 milliárd forintot tett ki. Mindez azonban Sivó Imre vezérigazgató szerint összhangban áll a társaság 15,6 milliárdos bruttó és 9,6 milliárdos nettó éves árbevételi terveivel.

Hosszú távon hogyan lehet nyereséges a vállalat a növekvő feketekereskedelem és a folyamatosan csökkenő hazai fogyasztás mellett?

– Mivel a kormány fogyasztásnövekedést hirdető politikáját “nem tettük magunkévá”, továbbra is szűkülő belföldi forgalommal számolunk. Ebből következően úgy látjuk, hogy a Zwack Unicum Rt. csak úgy tud sikeres lenni, ha – a három éve tartó szigorú költséggazdálkodás mellett – megváltoztatjuk a cég szerkezetét. Többéves előkészítő munka, egy 200 millió forintos informatikai beruházás és az angol P&O cég központi raktáras fejlesztése nyomán például felszámoltuk az országos depórendszerünket, így ma már egyetlen fővárosi központból látjuk el a kereskedelmi hálózatokat. Ezenkívül bezártuk az angyalföldi gyárunkat, a termelés tehát tovább koncentrálódott. A sikerhez vezető másik lehetséges út a fejlesztés: stratégiai beruházásra tavaly 465 milliót, míg az idei első félévben 125 millió forintot fordítottunk. De jól szerepel új termékünk, a májusban bevezetett Kecskeméti Fütyülős Barackpálinka is.

Annak idején a Zwack-papírok az elsők között kerültek a tőzsdére, manapság azonban kevésbé tartoznak a likvid részvények közé. Mennyiben hátrányos ez Önöknek?

– A tőzsdére jutást már a kezdetekben megcéloztuk, másrészt ez privatizációs ígéret is volt. Pénzügyi várakozásaink azonban nem voltak: a cél a nyilvánosság, és a márkanév tradicionális jó hírnevének megtartása volt. Ezeket a célokat elértük, s egyelőre nincsenek más terveink a tőzsdén.

A feketekereskedelem becslések szerint 30 százalékos, de a kommersz italok esetében elérheti a 40-50 százalékot is. Véleménye szerint mennyiben orvosság erre az új jövedéki törvény?

– A törvénytervezet koncepciója jó, mert a költségvetésnek és a vállalatoknak egyaránt kiszámíthatóbb gazdasági környezetet teremt. Célját azonban csak akkor érheti el, ha nemcsak a megalkotásban, de a végrehajtásban is európai lesz. A feketepiac ellen mi úgy lépünk fel, hogy a könnyen hamisítható kommersz italokkal szemben a hazai és nemzetközi sikeres márkáink piacát erősítjük. Az Unicumot például nem lehet hamisítani, ezért ezt a márkát egyáltalán nem fenyegeti a feketegazdaság.

Sivó Imre 43 éves, vegyészmérnök és gazdasági szakember. A Taurus Gumiipari Vállalatnál 13 évig dolgozott – kezdetben műszaki és üzletvezetői feladatokat látott el, majd vezérigazgató-helyettesként a gumiabroncs üzletágért és a privatizációért volt felelős. Üzleti ismereteit angol és amerikai egyetemeken bővítette, majd világbanki beruházásoknál számos neves tanácsadó partnereként működött közre. Zwack Péter felkérésére 1992 óta áll a Zwack-cégcsoport élén. Azóta neve a vállalat gyökeres átalakításával, tőzsdérevitelével és az iparág képviseletével kapcsolódott össze. A Nemzetközi Vállalatok Szövetségének alelnöke, s ebben a minőségében a jövedéki és a reklámügyek szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik