Gazdaság

VÁLLALATI FÚZIÓK – Engedékenyebben

A vállalategyesülések feltételeinek enyhítését tervezi az Európai Unió (EU) illetékes bizottsága. A tengerentúlon, úgy tűnik, a piachódítás egyedül üdvözítő eszközének tekintik a fúziót. A tétet különösen a telekommunikációban érdekeltek emelik: a napokban a WorldCom után az AT&T is háztűznézőbe indult.

Könnyíteni kíván szigorú kritériumain az EU vállalati fúziókat vizsgáló bizottsága: a kis- és középvállalatok egyesülési terveinek megvalósulása valószínűleg egyszerűbbé válik majd. Az eddigi előírások alapján a versenybizottság megvizsgált minden olyan ügyletet, amelyben az egyesült társaságok forgalma 300 millió ecu fölé emelkedett, illetve a piaci részesedés meghaladta az 5 százalékot. A vázolt elképzelések szerint bizonyos esetekben 10 százalékos piaci rész alatt eltekintenek a vizsgálattól.

Egy másik brüsszeli hír szerint minden bizonnyal zöld utat kap a GrandMet és a Guinness fúziója. Előbbi – alávetve magát a versenybizottság kívánságának – megválik eladási hálózata egy részétől. Az új társaság, a GMG Brands több mint 40 százalékos piaci részhez juthat az európai whisky-piacon.

Az óceán túlpartján, a távközlés terén, a WorldCom fúziós ajánlata az MCI-nek (Figyelő, 1997/41. szám) lavinát indíthat el. Az eddigi piacvezető AT&T – a maga 52,2 milliárd dolláros éves forgalmával – ismét leánynézőbe indult. Nem először teszi ezt: már próbálkozott az SBC Communication céggel (amely ma a Pacific Telesis-szel 23,5 milliárd dolláros forgalmat mondhat magáénak), ám májusban a fúziós tervet a szövetségi távközlési felügyelet megtorpedózta. Az AT&T – amelynek pozíciói veszélyben vannak a távolsági beszélgetések piacán, ahol immár 52 százalék alá süllyedt a részesedése, előrehaladott megbeszéléseket folytat a GTE-vel, az amerikai rangsor ötödik helyezettjével. A kiszemelt partner éves forgalma meghaladja a 17 milliárd dollárt, a regionális telefonpiacon a másodikként tartják számon, és az Internet-szolgáltatók között is az élvonalhoz tartozik. Az AT&T tőzsdei kapitalizációja egyébként eléri a 71 milliárd dollárt, míg a GTE-t a Wall Street 47 milliárdra értékeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik