Gazdaság

INDUL AZ ÚJ TV2 – Felmondják a leckét

A szombattól sugárzó új TV2 a műsoridejének 40 százalékát közszolgálati programokkal akarja kitölteni, s mivel ez viszonylag költséges műfaj, csak a hetedik évben számít nyereségre - mondta a Figyelőnek Pintér Dezső elnök. Terveik szerint az ezredfordulón a televíziós reklámköltés egyharmada már a TV2 büdzséjébe folyik majd be.

A frekvenciapályázat döntnökei az MTM-SBS konzorcium nagy erényének tartották, hogy átlagon felüli mennyiségben vállalta európai és közszolgálati műsorok sugárzását. A végleges program alapján mit lehet mondani ezekről a műsorokról?

– A médiatörvény szerint kötelező aránynál jóval nagyobbat, 40 százalékot vállaltunk, s ezt teljesítjük is. A reggeli műsor hírösszefoglalói, valamint a déli és esti híradó mellett különböző magazinokban foglalkozunk a civil társadalommal, az életmóddal, az egészségüggyel, a munkával és a munkanélküliséggel. Lesz például Európa-magazin, Biblia gyerekeknek, vallási, etnikai műsor és nyelvlecke.

Az ilyen műsorok sokba kerülnek és viszonylag csekélyebb hirdetési bevétellel párosulnak. Elbírja ezt a költségvetésük?

– Tartjuk magunkat ígéreteinkhez és üzleti tervünkhöz. Ez jelentős saját forrást igényel – kölcsönt eddig nem vettünk fel. Az idei évre tervezett veszteség jóval meghaladja a 800 millió forintot, és csak a hetedik év táján számítunk nyereségre.

Mekkora részesedést szeretnének a televíziós reklámpiacból?

– Üzleti tervünkben azzal számolunk, hogy 2000-ben a televíziós reklámköltés 34 százaléka már a mi bevételeinket gyarapítja.

Korábban Ön úgy nyilatkozott, hogy a TV2-nek veszteséget okozna, ha az ORTT-vel aláírt szerződésnek megfelelően október elején nem kezdhetnék el az adást.

– Valóban veszteséget jelentett volna a késői kezdés, mert erre az időpontra időzítettük a reklámkampányt, s a szoros határidő miatt felárral vásároltunk berendezéseket. Bár a három hónap nagyon rövid a felkészülésre, gazdasági szempontok is a mielőbbi sugárzás mellett szóltak, ugyanis rengeteg pénz volt parkolópályán. Három évre előre kifizettük a műsorszolgáltatási díjat, 3,5 milliárd forintot; 670 millió forintos bankgaranciát tettünk le az ORTT-nek; 700 millió forintért vásároltunk technikát; s 1,2 milliárd forintot különítettünk el a műsor beindítására, hogy a kisebb költségekről ne is beszéljek. Ezeknek a pénzeknek mielőbb hasznosulniuk kell.

Most már biztos, hogy október negyedikén – tehát a versenytárs RTL Klub előtt három nappal – megkezdik az adást, de az már nem biztos, hogy akkora területen fogható is lesz a műsor, mint amekkorát a médiatörvény garantál.

– A törvény szerint az ország területének 87 százalékára kell eljutnia a TV2 műsorának. Én bízom abban, hogy az Antenna Hungária ugyanúgy teljesíti műsorszolgáltatási kötelezettségét, mint ahogy mi is tartjuk vállalásainkat.

Mennyiben nehezíti a helyzetüket, hogy a kereskedelmi tévépályázaton vesztesnek nyilvánított, s emiatt pert indító MKTV Rt. egyik tulajdonosa, a CME többségi részesedést szerzett a TV3-ban?

– A verseny erősödik, mert a TV3-nak is szüksége van emberekre, hirdetőkre. Mégsem számítok arra, hogy ez kiélezné a viszonyt a két társaság között: a TV2 országos sugárzású csatorna, a TV3 jóval kevesebb nézőhöz jut el. Mi egyébként is ügyelünk arra, hogy a feszültségeket a saját eszközeinkkel csillapítsuk; azt is zokszó nélkül elviseltük, hogy az ORTT mellett alperesként perbe hívtak bennünket is.

Bár – mint mondta – igyekeznek tompítani a feszültségeket, konfliktusba kerültek egyik konkurensükkel, a közszolgálati televízióval, a TV2 név viselése miatt.

– Ez az ügy már rendeződött. Idejében megtettük a lépéseket a név és a logo levédésére.

Ilyen lépéseket tett az MTV is…

– Igen, de később, mint mi, s a bejegyzés iktatószám kérdése. A jelek szerint egyébként ez a vita már lekerült a napirendről.

Mit gondol, megélhet-e egymás mellett a TV2 és az RTL Klub a magyar piacon?

– Mielőtt a TV2 tulajdonosai – a Scandinavian Broadcasting System, amelyben 22,7 százalékkal részesedik a Disney/ABC, továbbá a TeleMünchen és az MTM Kommunikációs Rt. – döntöttek volna a befektetésről, gazdasági felmérést készítettek. Ez azt mutatta, hogy fellendülés várható, s Magyarország a térség legerősebb gazdasága lesz. Elfér tehát a piacon két országos kereskedelmi televízió.

Pintér Dezső 1949-ben született Jákón. A Somogyi Néplap, majd a Magyar Hírlap munkatársa, utóbbinál később belpolitikai rovatvezető, majd 1991-től főmunkatárs. Ő készítette a Magyar Hírlap szombati számának egyoldalas politikusinterjúit. 1977-től a TV2 megalakulásáig a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorát is vezette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik