Gazdaság

RICHTER GEDEON – Szokásos rekordok

Az immár minden tekintetben vezető gyógyszeripari vállalkozás – amely a legnagyobb hazai és külföldi árbevétellel, nyereséggel, illetve kapitalizációval dicsekedhet – az év első felében 24,8 milliárd forintos árbevételt ért el, a nemzetközi számviteli elvek szerint. Ez forintban mérve 37 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának hasonló adatát. Tovább nőtt a vállalat exportorientáltsága: a külföldi bevételek immár az összárbevétel 70 százalékát teszik ki, szemben a tavaly első félévi 67 százalékkal.

Az árbevétel ilyen jelentős bővülésében nagy szerepe volt az amerikai valuta erősödősének, mivel a társaság exportbevételeinek jelentős része dollárban keletkezik. A növekedés azonban dollárban számítva sem elhanyagolható: közel 12 százalékos.

Ez azt is jelenti, hogy a belföldi piacon a Richter az átlagosnál alacsonyabb mértékű – 24 százalékos – forgalomnövekedést tudott elérni. Mivel azonban a magyar gyógyszerpiac az utóbbi időszakban folyamatosan szűkül, a cég első ránézésre visszafogott növekedése is a korábbinál 0,8 százalékponttal nagyobb, 10,6 százalékos piaci részesedést eredményezett (ez egyben vezető helyet is jelent). A pozíció megtartása érdekében a Richter ismét új termékeket vezetett be – a második negyedévben négyet (ebből kettő fogamzásgátló volt). A bevételek javát természetesen a régebbi készítmények – köztük például az Ednyt és a már klasszikusnak számító Cavinton – adták.

Az exportárbevétel nem kis hányada szintén a Cavintonnak volt köszönhető. Fontos tényező, hogy a FÁK országaiban látványosan bővült a gyógyszerek iránti fizetőképes kereslet: az innen származó árbevétel forintban számítva közel megduplázódott (8,5 milliárd forintra nőtt). A folyamatokat azonban ennél jobban érzékelteti, hogy a dollárban mért forgalom (48 millió dollár) növekedése 43 százalékosra rúgott.

A társaság valamennyi exportpiacán erőteljes marketingmunkát végez – orvoslátogatói hálózatokat épít ki, újabb kereskedelmi leányvállalatokat létesít -, ezért nagy a valószínűsége, hogy az elért részesedése a jövőben sem csökken. Mivel a legnagyobb piacon, Oroszországban már a gazdaság stabilizálódásának első jelei mutatkoznak, a Richter termékei utáni kereslet a következő időszakban akkor is nőhet, ha a részesedése nem változik számottevően.

Mindennek köszönhetően a cég első félévi adózott eredménye 9,5 milliárd forint volt: 45 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mértnél. A kedvező eredmények hatására a részvények árfolyama – az év eleji 10 ezer forint körüli szintről – 21 ezer forint fölé emelkedett, majd az augusztusban kezdődött korrekció hatására 20 ezer alá mérséklődött.

Ha a Richter a második félévben is hasonlóan jó eredményt ér, akkor – 17,2 milliárd forintos éves eredménnyel, 18,2 millió darabos átlagos részvényszámmal és 20 ezer forintos árfolyammal kalkulálva – a részvények jelenlegi ár/nyereség (P/E) aránya 20,5-re tehető. Ez semmiképpen sem nevezhető alacsonynak, és csak abban az esetben fogadható el, ha a cég teljesítménye a továbbiakban is megfelel az igen optimista várakozásoknak.

A legnagyobb kérdés ma az, mit kezd a Richter a jelenleg több mint 24 milliárd forintot kitevő likvid eszközeivel. Ez az összeg ugyanis – a szokásos beruházási tevékenység mellett – már egy nagyobb vállalatfelvásárlási akcióra is képessé teszi a társaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik