Gazdaság

Orosz marad a Gazprom

A Gazprom legfeljebb 9 százaléka kerülhet külföldi tulajdonba – döntött az orosz kormány. A gázipari óriás 236,7 milliárd rubeles alaptőkéjét korábban 10 rubel értékű részvényekre osztották. Ezek 40 százaléka állami tulajdonban van, 9 százaléka Gazprom-kézben, 1,1 százaléka a Roszgazifikacija részvénytársaság tulajdonában, 49 százalékot valamivel meghaladó hányad pedig magánbefektetők kezében. Rem Vjahirev Gazprom-elnök a kormány elé terjesztette a vállalata szerkezeti átalakításával kapcsolatos tervet, amelyet jóváhagytak. Ennek keretében egyebek között 100 ezer embert építenek le a részvénytársaságnál, s ezzel évi 2,2 billió rubelt takarítanának meg. Az óriásvállalatból kiemelik azokat a cégeket, amelyek a Gazprom alapvető tevékenységeinek – termelés, szállítás és földgázeladás – kiszolgálásával foglalkoznak. Önállóságot kapnak a jelenleg Gazprom-zászló alatt működő építőipari cégek, tudományos-kutató intézetek és termelőszövetkezetek.

Az orosz kormány elnökhelyettese szerint minden bizonnyal elfogadják azt a javaslatot, hogy a Gazprom és az állam kölcsönösen leírja egymással szembeni adósságát. A Gazpromnak adós cégek többsége költségvetési szervezet, 22 billió rubel adósságot halmoztak fel a Gazprommal szemben, amelynek a fogyasztók összesen 70 billió rubellel tartoznak. A Gazpromnak a miniszterelnök-helyettes szerint 15 billió rubel adóhátraléka van.

A Gazprom a vállalati hírek szerint jelentősen növeli földgázexportját, elsősorban Törökországba, ahol 300 milliárd köbméterre nő a kiszállított gáz mennyisége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik