Gazdaság

FORBES-LISTA 1997 – Előretör a számítástechnika

Exxon, General Electric, General Motors, Ford és Philip Morris - az első öt helyezett a Forbes amerikai magazin ötszázas vállalati toplistáján, amely az 1996-os forgalom, nyereség, vagyon és piaci érték alapján sorolja be a cégeket.

Immár 29. alkalommal tette közzé a Forbes a világ 500 legeredményesebb vállalatának teljesítményét rangsoroló listáját.

Az idei első helyezett egy évvel ezelőtt még csak bronzérmes volt, a tavalyi pénzügyi évben azonban 7,5 milliárd dolláros adózott nyereséget produkált, így jutott a GE-vel megosztott első helyre. Tavaly a General Motors osztozott az első helyen ugyancsak a General Electric-kel, de a GM adózott nyeresége 2 milliárddal csökkent a korábbi évhez képest, és 1996-ban 4,9 milliárd dollárt tett ki. A Ford autókonszern egyet ugrott előre tavalyi negyedik helyéről, és 4,45 milliárdos nettó nyereségével feljött a GM mellé. A dohány-, élelmiszer- és söripari cég, a Philip Morris megőrizte tavalyi helyét, azaz ötödik a listán: adózott nyeresége ugyan 6,5 milliárd dollár, a vagyoni értéket illetően viszont csak a 42. helyen áll.

A Forbes-lista tanúsága szerint egyre erősebb pozíciót birtokolnak a számítástechnikai cégek, amelyek közül tavaly még csak 22 került fel a listára, de az idén már 59 ilyen vállalat szerepel a felsorolásban. Közöttük piaci értékét tekintve a Microsoft áll legelöl, a 4. helyen, az Intel pedig a 40. helyet foglalta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik