Gazdaság

AMERIKAI KAPCSOLATOK – Nagybácsi helyett

Az Egyesült Államok azon hat ország közé tartozik, amelyek tavaly egymilliárd dollárnál nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítottak le hazánkkal. A nagy tengerentúli partner súlyát a jövőben tovább növelheti az a hosszú távú együttműködési megállapodás, amelyet a magyar kormány és a General Electric (GE) Company képviselői múlt pénteken írtak alá Budapesten. Eközben az amerikai cégek itteni érdekképviselete is tovább erősíti lobbytevékenységét.

Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerei közül tavaly messze az Egyesült Államokkal lebonyolított forgalom bővült a legdinamikusabban (lásd grafikonunkat). Újabb lendületet adhat a kapcsolatoknak a most aláírt együttműködési szerződés, illetve az annak alapjául szolgáló ellentételezési megállapodás, amelynek értéke – ha életbe lép – akár a 200 millió dollárt is elérheti. Az amerikai partner vállalta, hogy ha a magyar kormány olyan harci repülőgépeket rendel, amelyekhez a GE szállítja a hajtóművet, akkor a hajtóművekkel azonos értékben itteni cégek termékeit helyezi el a tengerentúli piacon. Márpedig a fenti kritérium teljesülésére meglehetősen jók az esélyek, hiszen a motorokat mind a három, eddig komolyan szóba került repülőtípushoz a GE Aircraft Engines gyártja. A döntés az év második felében várható.

Addig a terep a lobbyké, köztük mindenekelőtt az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) több mint hat éve alakult magyarországi szervezetéé. A hozzájuk tartozó 393 tagcég – amelyek összesen több mint 60 ezer embert foglalkoztatnak – a kamara számításai szerint eddig mintegy hatmilliárd dollárt fektetett be hazánkban, évi exportjuk pedig meghaladja a kétmilliárd dollárt.

– Első négy évünket az építés jellemezte, 1994 óta viszont a konszolidáció időszakába léptünk – véli Kraft Péter, a kamara itteni elnöke, az American Express Magyarország vezérigazgatója. Az AmCham nem csak érdekképviselet, hanem üzleti fórum és információs bázis is egyben. A tagok nagy része egymásnak is üzleti partnere, beszállítója vagy ügyfele. A szervezet azonban nyitott, ma már tizenkét ország itteni vállalatai vesznek részt a munkájában, s várnak minden olyan magyar vállalatot, amely érdekelt a magyar-amerikai kapcsolatok élénkítésében. Eddig elsősorban a nagyvállalati kör érdekeiért dolgoztak (idén januártól tízegynéhány fővel egy szűk nagybefektetői kört is kialakítottak), fél évvel ezelőtt azonban a kisebb cégek támogatására is felállítottak egy bizottságot.

Az AmCham – amellett, hogy távol kívánja tartani magát a politikától – csak olyan ügyekben lép fel, amelyek több vállalatot is érintenek. Az elmúlt időszak két legfontosabb kérdése a külföldi társaságoknak adott kedvezmények csökkentése, illetve a koncesszióknál korábban megadott adókedvezmények eltörlése volt. Mindkét ügyben megkeresték a Pénzügyminisztériumot, illetve a parlament gazdasági bizottságát, s ma is folyik a lobbizás a döntések felülvizsgálata érdekében. 1995-ben a Horn-kormány miniszterelnöki hivatala felkérte őket, dolgozzanak együtt a magyar gazdaság fejlődése érdekében. Az egyebek közt vámokkal, privatizációval, idegenforgalommal, munkajoggal, adórendszerrel foglalkozó munkacsoportok által elkészített kamarai javaslatok közül jó néhány be is épült a törvényekbe. (A dolog másik oldala: ha az amerikai törvényhozás Magyarországot is érintő jogszabály megalkotására készül, ott is latba vetik véleményüket és befolyásukat.)

– Nem azt a módszert alkalmazzuk, hogy elővesszük a nagyágyút és lövünk; mi a folyamatos, szakadatlan építkezésben látjuk a legüdvözítőbb módszert – fejtegeti Kraft Péter. A magyar gazdaság legnagyobb problémáinak a feketegazdaság hatalmas arányát, illetve az adórendszer instabilitását tartják – utóbbit szerintük sokkal ritkábban kellene változtatni, a módosításokat pedig, az alaposabb felkészülés érdekében, jóval hamarabb meg kellene ismerni.

A kamara a fejlett világ értékeinek közvetítője, meghonosítója is kíván lenni, azaz minta és példa egyaránt. Távlati céljuk, hogy Budapest a térség kereskedelmi és pénzügyi központjává váljék – erre szerintük továbbra is jó esély mutatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik