Gazdaság

Napirend előtt

Ezekben a hetekben a Ház szociális és egészségügyi bizottsága a legkeményebb testület az Országgyűlésben. Csehák képviselőnő (MSZP) a bizottság elnökeként a társadalombiztosítási járulékok új szabályainak korrigálásáról szóló vitában egyértelműen kijelentette: amennyiben a kormány készülőben lévő módosító indítványa a szakbizottság többségének megítélése szerint elégtelen lesz a konfliktusok megoldására, akkor a bizottság kormánypárti tagjai az ellenzékiekkel közös indítvánnyal rukkolnak elő. A képviselők álláspontja az, hogy a járulékköteles jövedelmek körét, valamint a jövedelem szempontjából számításba vehető tevékenységek körét az 1996. évi szabályoknak megfelelően határozzák meg. A bizottság munkájában szembeszökő, hogy az ellenzéki képviselők sebtiben szakmailag kifogásolható módosító indítványokat terjesztettek elő; semmi jele a közöttük lévő együttműködésnek.

A gazdasági bizottság aktívan lép fel az energetikai privatizáció következő szakaszának megtervezésében. A szakértőnek számító képviselők körében párthovatartozásra tekintet nélkül alakult ki az egyöntetű álláspont az MVM Rt. sorsáról. Eszerint a honatyák olyan privatizációs megoldást várnak az ÁPV Rt.-től, melynek során a Paksi Atomerőmű Rt. pakettjét nem különítik el az MVM Rt.-től, utóbbi cég többségi részesedése pedig a magyar állam kezében marad. A képviselők azt is megállapították, hogy egyelőre nem látszik fedezet a villamosenergia-rendszerben elkerülhetetlen fejlesztésekre.

A számvevőszéki bizottság támogatja azt az indítványt, mely szerint az Országgyűlés határozatban kéri fel az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg a Budapest Bank (BB) Rt. privatizációs eljárását. A Pénzügyminisztérium még nem készült el a BB leánybankja, a Polgári Bank Rt. visszaállamosításához vezető folyamat értékelésével, így erről a Ház legfeljebb egy hét múlva kaphat tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik